O suceveancă în vârstă de 41 de ani, din Vadu Moldovei, pe numele căreia autoritățile belgiene au emis un mandat european de arestare prin care este acuzată de comiterea infracțiunii de ”răpire, reținere ilegală și luare de ostatici”, cu privire la popriii copii, a scăpat, cel puțin deocamdată, de măsura extrădării.
Curtea de Apel Suceava a decis zilele trecute respingerea cererii de extrădare, fapt care se întâmplă destul de rar în cazurile de acest gen, având în vedere acordurile de extrădare dintre state.
Judecătorii au invocat art. 99 alin. 2 lit. e din Legea nr. 302/2004, privind cooperarea internațională în materie penală, mai precis articolul care stipulează că ”mandatul european de arestare se referă la infracțiuni care, potrivit legii române, sunt comise pe teritoriul României”.
În aceste condiții, femeii i s-a ridicat și măsura controlului judiciar, fără a mai avea impuse restricții.
Ancheta ar putea continua așadar sub coordonarea autorităților române.
· Doi băieți de 10 și 12 ani, cu tată belgian, în mijlocul acestui caz delicat
Pe 3 ianuarie, Irina Trifan, din Vadu Moldovei, a fost reținută de polițiști, în baza solicitării Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, unitate de parchet care, la rândul ei, a pus în aplicare mandatul emis de Tribunalul de Primă Instanță din Flandra de Vest. Judecătorii belgieni au emis un mandat de arestare pe numele sucevencei, pusă sub acuzare pentru comiterea infracțiunii de ”răpire, reținere ilegală și luare de ostaticii”. Deși infracțiunea ”sună” foarte grav, în acest caz este vorba de un litigiu între părinți cu privire la copii.
Femeia este acuzată că a încălcat dispozițiile hotărârii judecătorești prin care i s-a interzis să părăsească teritoriul belgian cu copiii rezultați din căsătoria cu un cetățean al acestui stat.
Din datele existente la Primăria Vadu Moldovei rezultă că femeia are în grijă trei copii minori, o fată în vârstă de 17 ani și doi băieți, cu vârste de 10 și 12 ani, ultimii copii proveniți din relația cu un belgian.
Irina Trifan susține că la mijloc este vorba de acuzații false. Ea susține că belgianul a venit la Vadu Moldovei cu cei doi băieți și și-a dat acordul verbal ca aceştia să rămână la ea.
Ulterior, după ce s-ar fi întors în țara natală, bărbatul ar fi reclamat răpirea copiilor. Situația nu este însă simplă deloc, având în vedere că tatăl are o dispoziție de instanță belgiană care îi este favorabilă cu privire la copii.
Un alt amănunt important, femeia are mai multe documente medico-legale care atestă că a suferit leziuni prin violență domestică din partea soțului belgian.
Fiind vorba de o femeie care are trei copii în îngrijire, situația este așadar delicată din foarte multe puncte de vedere.
Femeia din Vadu Moldovei se bucură de prezumția de nevinovăție până la o decizie definitivă a instanțelor de judecată.