Peste 9.000 de sindicaliști din învățământul sucevean (membri de sindicat din Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava și Uniunea Județeană a Sindicatelor „Pro-Educația” Suceava) sunt astăzi, în intervalul 11:00 - 13:00, în grevă de avertisment dar vor sta în clase cu elevii.
Prof. Giani Leonte, liderul Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava, ne-a declarat că greva se va desfășura în toate școlile din județ, dar fără să-i afecteze pe elevi. Profesorii care au ore în intervalul 11.00 - 13:00 vor merge în clase fără catalog și nu vor preda, dar vor sta cu elevii. Pe tablă se va scrie „Grevă”. Elevii pot să citească, să facă orice altă activitate în timpul celor două ore de grevă a profesorilor, dar nu pot pleca acasă. Ei sunt supravegheați de profesori.
Profesorii care nu au ore în intervalul 11:00 - 13:00 nu vor părăsi instituția de învățământ. Vor sta în cancelarie, dar nu se vor ocupa de activități școlare. La fel și personalul auxiliar. Acesta va rămâne în instituția de învățământ dar nu va desfășura nici o activitate.
Acțiunea de protest este organizată de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” (FSE).
Această formă de protest, cu încetarea lucrului pentru două ore, se organizează pe baza rezultatelor referendumului desfășurat în perioada 17 decembrie 2021 – 14 ianuarie 2022, spun sindicaliștii, completând că protestul este provocat de refuzul guvernanților de a purta negocieri cu reprezentanții federaţiilor sindicale din educaţie și de a adopta măsuri concrete pentru mai multe puncte pe care le-au solicitat în ultima lună: Acordarea, încă de la începutul anului 2022, a salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învățământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar și nedidactic); Alocarea procentului de 6% din P.I.B. pentru finanțarea educației; Adoptarea unei măsuri legislative de natură reparatorie, prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul și plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranșelor de vechime în învățământ (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creșteri salariale (începând cu 01.01.2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017; Acordarea sporurilor pentru condițiile de muncă prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/2017; Plata orelor suplimentare pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar și nedidactic peste timpul normal de muncă; Suplimentarea numărului de posturi didactice auxiliare și nedidactice necesare pentru ca unitățile de învățământ să își desfășoare activitatea în condiții cât mai bune.