Ziua Culturii Naționale a fost sărbătorită la Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare” Cajvana printr-o serie de acțiuni omagiale, dedicate marelui poet Mihai Eminescu. Activitatea „Sub steaua lui Mihai Eminescu” a fost coordonată de profesoara de Limba şi literatura română Tcaciuc Ionela și s-a desfășurat în cabinetul de istorie al liceului.
Acțiunea a debutat cu prezentarea unei argumentări „Descoperindu-l pe Eminescu” de către coordonatoarea activității, în care s-au subliniat temele și motivele eminesciene, iar elevele Bucșa Paraschiva și Chindriș Veronica, din clasa a X-a A, au conceput și prezentat un PowerPoint prin care cei prezenți și-au împrospătat memoria cu privire la viaţa şi activitatea marelui poet.
A urmat apoi o evocare a „Temei universalității eminesciene”, evocare prezentată de elevele Pîțu Loredana, Răstoacă Viorica și Pâțu Maria, din clasa a XI-a A, dar și a unor citate din opera eminesciană, de către elevii Jucan Irina și Andreica Beniamin, din clasa a XII-a B.
Un „spectacol de lectură”, intitulat „Eminescu – din perspectiva unui mare istoric al românilor”, a fost prezentat de elevi din clasele a XII-a A și a XII-a B, prin recitarea scrisorilor eminesciene.
Profesoara Ionela Tcaciuc, cea care a coordonat activitatea, a concluzionat: „Ce ne-a învățat Mihai Eminescu? El ne-a învățat că este o forță care schimbă lumea, iar acea forță stă în puterea cuvintelor. Ce ne-a lăsat acesta? Ne-a lăsat o moștenire culturală neprețuită numită <cultură>, o mărturie a spiritului, a valorilor și a tradițiilor românești, care se îmbogățește cu fiecare an ce își găsește ecou în sufletele noastre și ale generațiilor de după noi. Mihai Eminescu este un giuvaer incontestabil al literaturii românești, iar prin opera sa a lăsat un testament cultural de o valoare inestimabilă. Moștenirea pe care ne-a lăsat-o Marele Poet trebuie să stea alături de alte valori, la <temelia personalității tinerei generații>”.
- „Eminescu, azi și ieri și mâine poate fi medicamentul românului”
Prof. înv. primar Seserman Lidia Loredana, responsabilă cu promovarea imaginii Liceului Tehnologic „Ștefan cel Mare”Cajvana, ne-a spus că în cadrul proiectului au participat și profesorii de Limba și literatura română Adriana Țîcșa, Alina Tipa, Domnica Buleu, Viorica Draghici, Ionela, Tomescu Floarea, Liliana Avram, Anastasia Pîțu și, nu în ultimul rând, șefa comisiei metodice, profesoara de limba și literatura română Cristina Crăciun Pâțu, care a declarat că „prin momentele pregătite, organizatorii au vrut să creeze un cadru prin care toţi elevii să se exprime, să relaţioneze, să se bucure de această zi de sărbătoare şi, nu în ultimul rând, să evoce şi să aducă un omagiu memoriei marelui poet. Aceste activități dovedesc atenta preocupare a cadrelor didactice din școala noastră față de munca educativă și reala implicare a elevilor în manifestările de acest gen”.
Bibliotecara Rodica Mîţan a prezentat, apoi, o expoziţie de carte care a cuprins volume de poezii ale poetului, viaţa şi opera poetului Mihai Eminescu. La activitățile omagiale au fost prezenți și directorul coordonator al Liceului Tehnologic „Ștefan cel Mare” Cajvana, prof. Nicolae Robu, directorii adjuncți Iulian Ciotu și Marius Crăciun, precum și consilierul educativ, prof. înv. primar Cristina Tomuț, care le-a vorbit celor prezenți: „Ce liniște a adus Eminescu! E o liniște care ne lipsește acum, nouă, ca nație. Suntem atât de agitați, grăbiți și nu mai știm să ascultăm un vers, nu mai putem să cântăm măcar în gând o linie melodică. Da, Eminescu, azi și ieri și mâine poate fi medicamentul românului, pentru a se redresa în acest tumult. În fiecare dintre noi există, chiar din naștere, un vers de poezie. Trebuie doar să scriem mai departe, pe parcursul vieții, al doilea vers, al treilea, al patrulea, poate o strofă, o poezie…”.