Elevii Colegiului „Alexandru cel Bun” Gura Humorului, îndrumați de profesorul Batîr-Rusu Florin, vă invită, în perioada 14-21 ianuarie 2022, la Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina, unde va fi găzduită expoziția de grafică și pictură realizată cu prilejul Zilei Culturii Naționale (15 ianuarie). În cadrul expoziției, elevii prezintă lucrări de grafică și pictură inspirate de creația marelui poet național Mihai Eminescu.
Activitatea este prevăzută și în calendarul Proiectului educațional „ProvocArte”, desfășurat la nivelul Colegiului „Alexandru cel Bun” Gura Humorului, sub coordonarea profesorilor Gotcu Ortenzia, Apetri Adriana, Batîr-Rusu Florin, Solonaru Elena Sextilia.
Profesoara Ortenzia Gotcu de la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului a făcut o prezentare a marelui poet Mihai Eminescu, care s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoşani. A fost poet, prozator, dramaturg şi jurnalist, socotit de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. Avea o bună educaţie filosofică, opera sa poetică fiind influenţată de marile sisteme filosofice ale epocii sale, de filosofia antică - de la Heraclit la Platon, de marile sisteme de gândire ale romantismului, de teoriile lui Arthur Schopenhauer, Immanuel Kant şi de teoriile lui Georg Wilhelm Friedrich Hegel.A fost activ în societatea „Junimea” şi a lucrat ca redactor la ziarul „Timpul”. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena. Deşi a trăit doar 39 de ani, a lăsat posterităţii o amplă creaţie literară - poezii, proză, dramaturgie - şi publicistică. Manuscrisele lui Mihai Eminescu, adunate în 46 de volume (aproximativ 14.000 de file), au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în 25 ianuarie 1902”. Eminescu a murit la 15 iunie 1889, la Bucureşti. A fost ales, post-mortem (28 octombrie 1948), membru al Academiei Române, potrivit site-ului https://academiaromana.ro/.