Polițiștii de la Serviciul Economic și cei de la Serviciul Criminalistic au acționat, acum câteva zile, într-un dosar penal privind acuzații grave, legate de o rețea infracțională care ar fi emis în fals avize de la instituții publice, care ulterior au fost folosite pentru autorizarea și edificarea unor lucrări de construcții. Dosarul penal se află în supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava și vizează comiterea mai multor infracțiuni de fals material în înscrisuri oficiale. Șase mandate de percheziție au fost puse în aplicare în acest dosar, iar doi suspecți au fost plasați sub control judiciar. Faptele imputate sunt grave, având în vedere că s-au demarat lucrări de construcție în Suceava, Rădăuți sau Șcheia în baza unor avize false de la Agenția de Protecție a Mediului Suceava, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ori de la Direcția de Sănătate Publică Suceava. Mihaela Negrea, în vârstă de 44 de ani și Ioan Alexandru Costiuc, de 39 de ani, sunt cei vizați în principal în această fază a anchetei. Aceștia au calitate de inculpați în dosar, bărbatul a și fost reținut 24 de ore, după care ambii au fost plasați sub control judiciar, cu mai multe obligații și restricții impuse.
• Ancheta vizează și un funcționar public
”Cu ocazia percheziţiilor efectuate la domiciliile suspecţilor și la biroul unde aceștia își desfășoară activitatea de falsificare, precum și la domiciliul unui funcționar public, poliţiștii au identificat şi ridicat mai multe înscrisuri posibil falsificate, ștampile, telefoane mobile, sisteme informatice, care pot servi ca mijloace de probă pentru documentarea întregii activităţi infracţionale a suspecților”, se arată într-un comunicat al Poliției.
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au arătat și ei că s-au derulat percheziții la sediul S.C. L.S.P SRL, unde inculpații desfășoară împreună activități de proiectare, precum și la domiciliul numitului C. C., locații de unde au fost identificate şi ridicate mai multe înscrisuri posibil falsificate, ștampile, telefoane mobile, sisteme informatice, care pot servi ca mijoace de probă pentru documentarea întregii activităţi infracţionale a inculpaților.
• Înscrisuri și documente cu urme vizibile de contrafacere
Procurorii au arătat că o parte din înscrisurile identificate la percheziții prezintă urme de contrafacere prin aplicarea ștampilelor unor verificatori - proiecte sau arhitecți prin decuparea unor impresiuni de ștampile originale de pe alte documente, și lipirea cu bandă scotch transparentă sau cu lipici, și apoi scanate și listate la imprimante laser color. Alte documente identificate prezintă urme vizibile de contrafacere prin scanarea unor elemente din cuprinsul unor documente originale (impresiuni de ștampilă, semnături, antet, subsol, etc), și modificarea conținutului în funcție de condițiile și cerințele impuse de natura și destinația proiectului.
• Falsuri care pot avea consecințe deosebit de grave
Într-un caz de exemplu, bărbatul de 39 de ani ar fi falsificat înscrisul oficial intitulat ”AUTORIZAȚIE de SECURITATE LA INCENDIU” (atribuit ISU). Acest înscris ”autoriza” din punctul de vedere al securității la incendiu o construcție amplasată în municipiul Rădăuți, strada Piața Unirii.
Într-un alt caz, pentru o construcție din Șcheia, s-ar fi atestat în fals că Direcția de Sănătate Publică Suceava a dat aviz de conformitate a proiectului cu normele de igienă și sănătate publică în vigoare. Au fost falsificate inclusiv semnăturile și ștampilele directorilor. Femeia inculpată în dosar este acuzată și ea că a falsificat înscrisul oficial intitulat ”Adeverință” ce pare a fi emis de către Agenția pentru Protecția Mediului Suceava pentru un beneficiar din Câmpulung Moldovenesc. Așadar, vorbim de documente false care au permis demararea unor proiecte cu lacune, ceea ce pe termen lung poate avea consecințe deosebit de grave.
Ancheta este în plină desfășurare și este destul de sigur ca numărul celor puși sub acuzare va crește.
”În funcție de probatoriul administrat în cauză, se va dispune extinderea cercetărilor cu privire la alte fapte și persoane vizate de ancheta penală”, au transmis procurorii suceveni.
Inculpații amintiți în material se bucură de prezumția de nevinovăție, până la o sentință definitivă a instanțelor de judecată.