Pacienții cu forme medii de Covid-19 care nu au nevoie de terapie cu oxigen și nu prezintă factori de risc vor fi evaluați și tratați în așa-numitele centre de evaluare, care vor fi amenajate pentru a se evita aglomerarea spitalelor și a Unităților de Primiri Urgențe. Prefectura Suceava a informat, joi, printr-un comunicat de presă, că deocamdată vor fi amenajate două centre de evaluare Covid-19, la Spitalul Municipal Rădăuți și la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc.
Direcția de Sănătate Publică a comunicat, tot joi, că până la momentul actual s-au identificat 4 centre de evaluare Covid, care vor fi amenajate la Spitalul Municipal Rădăuți, Spitalul Municipal Fălticeni, Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc și la Spitalul Județean Suceava. „Se poartă discuții cu managerii celorlalte unități spitalicești din județ pentru creșterea numărului de astfel de centre de evaluare”, se arată în comunicatul semnat de directorul DSP Suceava, Olivia Ioana Vlad.
Șefa DSP a subliniat că în primele 5 zile ale acestui an în județul Suceava s-au înregistrat peste 1.100 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, față de 594 de cazuri în luna decembrie a anului trecut, cu o creștere semnificativă a numărului de cazuri pozitive zilnice.
„Procentul de infectare rămâne între 10-15% din totalul testelor efectuate, o parte din probe fiind trimise pentru secvențiere genetică către laboratoarele de specialitate din Iași și București. Până în prezent au fost identificați doar 2 pacienți (mamă și copil) cu varianta Omicron”, a afirmat directorul DSP Suceava, Olivia Ioana Vlad.
· Tratamentul în spital este pentru bolnavii cu forme grave de Covid
Ea a mai explicat că în centrele de evaluare persoanele infectate cu SARS-CoV-2, care au manifestări clinice medii de Covid-19 și care nu necesită oxigenoterapie, „vor fi tratate gratuit astfel încât să nu se mai producă supraaglomerarea secțiilor de spital”.
Traseul pacientului confirmat cu infecție SARS-CoV-2 este următorul:
· Pacienții fără factori de risc care au manifestări clinice ușoare Covid-19, care nu necesită oxigenoterapie, vor fi izolați 10 zile la domiciliu și monitorizați de către medicul de familie.
· Pacienții care au manifestări clinice medii Covid-19, fără factori de risc și care nu necesită oxigenoterapie vor fi evaluați în cadrul Centrelor de evaluare și tratament antiviral Covid, unde vor primi tratament antiviral și vor fi monitorizați ulterior la domiciliu de către medicul de familie.
· Pacienții care nu necesită oxigenoterapie și au manifestări clinice ușoare sau medii de Covid-19 și care au factori de risc vor fi direcționați către centrele de evaluare (lista acestora se va publica pe site-ul DSP), pentru a se decide dacă au indicații/contraindicații de administrare de anticorpi monoclonali neutralizanți și dacă necesită internare de zi sau continuă.
· Pacienții care necesită oxigenoterapie, care au manifestări severe de Covid-19 sau cei care necesită suport al unei/mai multor funcții vitale vor fi direcționați la spital pentru internare, prin intermediul serviciului 112.
Olivia Ioana Vlad a subliniat că pe acest traseu este foarte importantă implicarea medicilor de familie deoarece se dorește diagnosticarea și tratarea pacienților cu Covid în unități sanitare prespitalicești.
„Implicarea activă a medicilor de familie în gestionarea cazurilor Covid va duce la decongestionarea spitalelor și la crearea condițiile optime pentru asigurarea tratării în unitățile spitalicești a patologiei non-Covid”, a mai spus directorul DSP Suceava.