20.000 de sticle cu Agheasmă Mare vor fi împărțite credincioșilor, joi, de Bobotează, la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou Suceava. Pentru a se evita aglomerarea credincioșilor, au spus reprezentanții Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, cei prezenți la Catedrala Arhiepiscopală vor primi Agheasma Mare în cele 20.000 de sticle îmbuteliate în zilele de 5 și 6 ianuarie 2022. „Credincioşii sunt rugaţi să respecte restricţiile sanitare impuse de autorități, pentru prevenirea răspândirii infecției cu noul Coronavirus”, au mai spus reprezentanții Arhiepiscopiei.
De Bobotează, joi, la ora 09:00 va începe Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, săvârşită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu părinții slujitori ai Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, pe scena amenajată în curtea Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa va oficia Slujba sfințirii celei mari a apei (Agheasma Mare). După această slujbă, credincioșii vor primi sticlele cu Agheasmă Mare.
Conform Ziarului Lumina, credincioşii pot consuma această agheasmă chiar din ziua Botezului Domnului, pe nemâncate, înainte de a lua anafură. De la această dată şi până în ziua de 14 ianuarie inclusiv, toţi credincioşii sunt îndemnaţi să consume, spre sfinţirea sufletelor şi a trupurilor, această agheasmă.
„După 14 ianuarie, când cântările specifice praznicului Bobotezei încetează, doar credincioşii ce primesc binecuvântare de la preotul duhovnic pot consuma agheasmă mare, în special atunci când sunt opriţi, din pricina unor impedimente, de la Sfânta Împărtăşanie. Există obiceiul ca unii credincioşi să păstreze pe tot parcursul anului sau chiar o perioadă mai mare agheasma mare în casele lor. Este recomandabil acest lucru din raţiunea amintită mai sus, adică pentru perioadele când credincioşii sunt opriţi de la Împărtăşanie”, explică drd. Grigore Meşteroaie.
Conform acestuia, „Agheasma Mare se poate păstra la loc de cinste, curat (de regulă la colţul de rugăciune) pentru a fi o prezenţă sfântă şi sfinţitoare în viaţa şi casele creştinilor. Cinstea acordată acestei ape sfinţite se cere a fi caracterizată de evlavie şi de cucernicie. Cu îngăduinţa şi permisiunea preotului duhovnic, credincioşii îşi pot stropi casele la vreme de încercări sau ispite grele ce pot să apară în vieţile credincioşilor. În nici un caz Agheasma Mare nu va fi privită sau utilizată în scopuri necreştine (farmece, vrăji sau superstiţii) deoarece prin practicarea acestor lucrări nepotrivite se bagatelizează şi se relativizează înţelesul sublim al sfinţeniei, ca prezenţă harică a dumnezeirii în vieţile credincioşilor”.
- Ajunul Bobotezei
Conform datelor publicate pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, miercuri, 5 ianuarie, în Ajunul Bobotezei, programul liturgic de la Catedrala Arhiepiscopală este următorul: ora 10:00 – După Rugăciunea Amvonului, Arhim. Serafim Grigoraș, starețul Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, va săvârși pe scena amenajată în curtea mănăstirii Slujba sfințirii celei mari a apei (a Aghesmei Mari); ora 11:00 – Arhimandritul Paraschiv Dabija, vicar administrativ al eparhiei, dimpreună cu părinţii slujitori, va merge cu Ajunul Bobotezei la reşedinţa Ȋnaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.