Salvamont Suceava a transmis că stratul de zăpadă în zona montană este de circa 30 – 40 centimetri grosime în masivele Rarău, Giumalău, Bistriței și ajunge la aproximativ 60 – 70 cm în masivele Suhard și Călimani. În zonele unde vântul a viscolit zăpada, grosimea stratului poate ajunge până la 1,5 – 2 m, cu avertizarea că aceste cifre pot crește, ținând cont de prognoza pe următoarele zile.
În aceste condiții, Serviciul Public Salvamont Suceava din cadrul Consiliului Județean Suceava face următoarele recomandări celor care doresc să urce pe munte, astfel:
- să țină cont de atenționările de vreme nefavorabilă, vânt și precipitații, mai ales dacă vizează trasee montane de creastă pentru că, din cauza vizibilității scăzute, orientarea poate fi dificilă iar marcajele turistice, inclusiv stâlpii indicatori, pot fi acoperite de un strat de zăpadă;
- să pornească la o oră cât mai matinală, întrucât se întunecă destul de devreme iar în condiții de iarnă timpii de parcurgere a unui traseu pot diferi de timpii afișați pe tablele indicatoare, uneori se pot dubla;
- să fie echipaţi corespunzător, cu ghete de iarnă, jachetă de vânt, rucsac, căciulă, mănuși, ochelari, apă, mâncare, lanternă, etc. ;
- să aibă numerele de telefon ale serviciului salvamont şi să se intereseze despre starea traseelor ;
- să abordeze traseele montane în funcție de nivelul lor de pregătire fizică și dotarea cu echipament;
- în cazul în care consideră că au anumite probleme sau au pierdut marcajul traseului, este indicat să telefoneze serviciului salvamont pentru o intervenţie a salvatorilor montani în timp optim în vederea evitării unor situaţii neplăcute, uneori critice.
Salvamont Suceava nu recomandă turiștilor următoarele trasee montane:
În masivul Călimani:
- traseul marcat cu punct roșu, între șaua Negoiu și Poiana Izvoarele;
- traseul marcat cu punct albastru, între Gura Haitii și vf. Călimanul Cerbului
- traseul marcat cu cruce roșie – Poiana Izvoarelor – Coada Pietrosului - vf. Pietrosu
În masivul Rarău
- traseul marcat cu cruce albastră – circuit Pietrele Doamnei. Recomandăm ca numai cei echipați corespunzător să acceseze acest traseu.
- traseul marcat cu triunghi roșu, Rarău – Slătioara, deoarece sunt arbori căzuți
- traseul marcat cu cruce galbenă, Izvorul Alb – Rarău, deoarece a fost deteriorat de exploatările forestiere, în schimb, turiștii pot urca pe traseele marcate cu punct albastru care pleacă spre Rarău de la baza pârtiei Rarău sau punct roșu, traseul pe Izvorul Alb.
În masivul Giumalău
- traseul marcat cu cruce roșie, Polița Caprelor – cabana Giumalău
Cei care doresc să urce cu autovehiculele pe Transrarău sau pe alte drumuri de acces spre zona montană să aibă în vedere echiparea acestora cu anvelope de iarnă și lanțuri antiderapante.
Accesul auto se poate face în următoarele zone:
Rarău
- C-lung Moldovenesc – Sihăstria Rarău
- Pojorâta - Rarău
- Chiril – Mănăstirea Rarău
Giumalău:
- pârâul Rusca – cab. Giumalău – numai 3-4 km., în rest pe jos cca 2 - 2 ½ h;
Călimani
- cca 3 km după Gura Haitii, până la barieră;
Salvamont Suceava a reamintit și telefoane utile pentru cei care ajuns în situații de urgență:
112 – pentru situații de urgență care implică intervenția mai multor servicii de salvare
0salvamont (0725 826668 ) și numerele de telefon ale Serviciului Public SALVAMONT Suceava: 0745 313052 și 0724 212857, pentru informații privind zona montană.
Pentru informații despre starea pârtiilor puteți consulta paginile acestora.