La Centrul Școlar de Educație Incluzivă (CSEI) „Sf. Andrei” din Gura Humorului a fost lansat joi, 16 decembrie 2021, proiectul „Antidot pentru bullying - Fii un prieten, nu un agresor!”, desfășurat în parteneriat cu Centrul de servicii multifuncţionale pentru copilul aflat în dificultate din orașul Gura Humorului, din cadrul DGSAPSC Suceava, și cu Poliția Gura Humorului.
Proiectul are drept scop prevenirea manifestărilor de tip bullying în mediul școlar, prin activități de consiliere psihopedagogică, conștientizare, dezbateri și activități informative.
Prof. Militina Cleopatra Culidiuc ne-a spus că, în conformitate cu OMEC 4343/2020, la nivelul școlii a fost constituit grupul de acțiune anti-bullying care a realizat un plan în vederea stopării comportamentelor de tip bullying în rândul elevilor precum și găsirea celor mai bune metode de intervenție cu caracter preventiv. În cadrul întâlnirii desfășurate joi a fost constituită echipa de proiect, s-a discutat cadrul legislativ în vigoare, s-au stabilit seturile de acțiuni ce vor fi derulate în comun.
Participanții la întrunire au stabilit ca activitățile să se desfășoare pe mai multe paliere care să vizeze identificarea elevilor incluși în cele două categorii (victime, respectiv agresori), elaborarea și derularea unor programe de asistență individualizată a elevilor agresori prin aplicarea unor măsuri cu caracter educativ, în colaborare cu specialiștii instituțiilor partenere, responsabilizarea elevilor cu comportament violent, identificarea și asistarea elevilor victime.
Proiectul a fost demarat de o echipă formată din specialiști din cele trei instituții partenere: de la CSEI „Sf. Andrei”: prof. Moroșan Elena Mihaela - director, prof. Tofan Olga Simona - director adjunct, prof. Poclitaru Narcisa Cătălina, prof. Mihăilă Daniela, prof. Strugariu Mariana și prof. Culidiuc Militina Cleopatra; din partea Centrului de servicii multifuncționale pentru copilul aflat în dificultate din orașul Gura Humorului: Pintilie Mihaela - director, Ulici Maria - coordonator personal de specialitate, Maxim Mirela - psiholog și Popovici Lorena; din partea Poliției Gura Humorului - Serviciul de proximitate: agent șef adjunct Loredana Ursachi Tatiana.
„Proiectul își propune de asemenea valorizarea intereselor, aptitudinilor și capacităților elevilor aflați în risc de manifestare a comportamentului de bullying prin activități școlare și extrașcolare (manifestări artistice și sportive, activități în aer liber etc.), care să le aducă beneficii imediate cum ar fi creșterea stimei de sine, creșterea sentimentului de apartenență la grup precum și dorința de a se evidenția prin comportamente corecte astfel încât să se reducă la maxim comportamentele de tip bullying”, a explicat echipa coordonatoare.