La Galeria de Artă „Ion Irimescu” din municipiul Suceava s-a vernisat recent expoziția „Anuala 2021”, eveniment cultural organizat de Filiala Suceava a Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAPR). Puteți admira 40 de creații realizate în tehnicile picturii, graficii, tapiseriei și sculpturii de 21 de artiști plastici suceveni, membri ai Filialei Suceava a Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAPR).
După cum a spus artistul plastic Lucia Pușcașu (Filiala UAPR Suceava), sucevenii și nu numai pot să viziteze până după sărbătorile de iarnă o expoziție „în care predomină culorile vitale, roșul în special, și amestecurile de roșuri - rozul. Această cromatică este un semn de revoltă a artiștilor împotriva celor care vor să ne țină închiși, îngrădiți, să ne fure liniștea și libertatea”.
Reprezentative sunt lucrările artiștilor Pîslaru Pușa (Zbor), Hrișcă Oana (tripticul Libertate, acrilic pe pânză), Pușcașu Lucia (Speranța ne dă aripi 1 și 2, ulei pe pânză), Chilariu - Moruz Oana (Dans, tehnică mixtă), Buzec Ovidiu (5 Decembrie, Roz de Cernăuți, Dialog, acrilic pe pânză), Chifan Cătălin (Portret cu flori roz, ulei pe pânză).
Artistul plastic Lucia Pușcașu a remarcat că în lucrările Mască 1 și 2 realizate de Cătălin Luca, lucrări în bronz, și Clown, ulei pe pânză, de Andrieș Iulia, apare și masca, „semnul nevăzutului, necunoscutului, dar și al îngrădirii de libertate”. Pentru pictorul Rusu Dumitru (Toamnă pe plai bucovinean, Bucovineancă din Frătăuți, acuarelă), Moroșan Niculai (Scaunul roz, Ai, ulei pe pânză) și Baban Gabrel (Fânar pe valea Bistriței, Adăpostul de pe deal, ulei pe pânză), Pîslaru Pușa (Vama, Solitudine, ulei pe pânză), mai spune Lucia Pușcașu, „spațiul bucovinean cu case, cu acareturi, cu munți, cu dealuri cu câmpii, cu oamenii frumoși și cu tradițiile noastre culturale sunt motive mereu preluate și interpretate”. Pentru Rusu Sadovei Camelia (Aphfrodites), Luca Cătălin (Tors) și Batâr Florin (Tors), corpul feminin este motiv „pentru a cânta frumusețea, iubirea și sensibilitatea femeii”.
Continuând descrierea fiecărei lucrări din expoziție, Lucia Pușcașu a remarcat: Moruz Viorica este prezentă cu un colaj textil din tema Steaguri medievale (Victorii apuse); Grapă Sergiu, adept al suprarealismului (Tăcere în Si Bemol, tehnică mixtă); Tema naturii statice este abordată de Coțofan Ioan (Natură statică, ulei pe pânză), Andrieș Iulia (Natura statică, ulei pe pânză), Chifan Cătălin (Pere galbene, ulei pe pânză), Horobeț Răzvan (Natură statică, ulei pe pânză), Pîslaru Pușa (Ciulini, ulei pe pânză), Baciu Sorin (Natură statică, ulei pe pânză); Larionescu Marcela „cântă pământul” în (Cântarea pământului, tapiserie, haute lisse); Ungureanu Constantin-Box „reprezintă sacralitatea” în Spiritual 1 și 2, ulei pe pânză; Grigoraș Dan creează și compoziții abstracte în care experimentează variante cromatice în game de complementare (Ochiul dragonului, Aquatică, Structuri, tehnică mixtă).
Vă prezentăm artiștii care au expus la „Anuala 2021”: Andrieș Iulia, Baban Gabrel, Baciu Sorin, Buzec Ovidiu, Chilariu-Moruz Oana, Chifan Alexandru, Coțofan Ioan, Grigoraș Dan, Horobeț Răzvan, Hrișcă Oana Ruxandra, Larionescu Marcela, Moroșan Niculai, Moruz Viorica, Pîslaru Pușa, Pușcașu Lucia, Rusu Sadovei Camelia, Rusu Dumitru, Ungureanu Constantin-Box, Luca Cătălin, Batâr Florin.