Serviciul Public Județean Salvamont Suceava, din cadrul Consiliului Județean, are acum în dotare echipamente performante de detecție și localizare a persoanelor surprinse de avalanșă. Vicepreședinte Consiliul Județean Suceava, Niculai Barbă, a declarat că a fost finalizată procedura de achiziționare a unei drone cu cameră duală cu termoviziune, utilă în activitățile de intervenție în cazurile persoanelor dispărute sau rătăcite în zona montană. În cursul zilei de sâmbătă, în zona Punctului Salvamont din masivul Rarău a avut loc prezentarea unei astfel de drone, a unui echipament RECCO de detecție și localizare a persoanelor surprinse de avalanșă, precum și a kitului de căutare/salvare a persoanelor surprinse de avalanșă, aflate în dotarea Salvamont Suceava.
Niculai Barbă a explicat că intervențiile de căutare și salvare a persoanelor dispărute sau rătăcite în zona montană „sunt de regulă foarte complexe, implică un număr sporit de forțe și uneori o perioadă mai lungă de timp de căutare”, iar această durată poate fi cu mult redusă prin utilizarea dronei cu termoviziune.
De asemenea, prin proiectul RECCO România, Salvamont a achiziționat un echipament RECCO de ultima generație pentru detecția și localizarea persoanelor surprinse de avalanșă sau pierdute pe munte, indiferent de sezon și care poate oferi o șansă de supraviețuire practicanților sporturilor montane surprinși de avalanșă. Echipamentul are aplicabilitate și în activitățile turistic-sportive montane desfășurate în afara sezonului de iarnă. „Creșterea numărului de accidente montane este un efect direct al creșterii semnificative a diversității activităților turistice montane și a numărului de turiști pe munte înregistrați în ultimii ani, în special în sezonul de iarnă, când distribuția pe munte a turiștilor în afara zonelor amenajate pentru practicarea sporturilor de alunecare a devenit din ce în ce mai mare. Sporturi ca alpinismul de iarnă, schiul offpiste, drumețiile cu snowmobilele au devenit foarte populare”, a declarat vicepreședintele CJ Suceava.
Potrivit acestuia, sistemul RECCO funcționează pe principiul emiterii unui semnal de către un dispozitiv manipulat de salvamontist și recepționarea, cu același aparat, a semnalului reflectat de un deflector RECCO aflat asupra victimei.
Sistemul detectează plăcuțe de localizare aplicate ca stiker pentru cască, breloc pentru cheița de fermoar și curea de pantaloni
„Dacă până acum aceste plăcuțe deflectoare erau incluse în haine sau în bocancii de schi încă din procesul de fabricație, acum producătorul RECCO a creat trei accesorii, stiker pentru cască, breloc pentru cheița de fermoar și curea de pantaloni, care conțin această plăcuță deflectoare și care pot fi achiziționate din lanțul de magazine cu profil sportiv. Prin implementarea sistemului RECCO, în premieră în România, cresc șansele de succes al misiunilor de salvare montană bazându-ne pe ajutorul tehnologiei. În urma implementării acestei prime etape a proiectului, Serviciul Public Județean Salvamont Suceava va beneficia în cadrul activității specifice desfășurate și de acest sistem modern de căutare–salvare”, a subliniat Niculai Barbă.
Kitul de avalanșă are în componență, printre altele, un transmițător, o sondă aluminiu de căutare în avalanșă și o lopată mică din aluminiu. Acest kit va fi în dotarea fiecărui salvator montan atunci când pleacă iarna în acțiuni de prevenție sau salvare în zone cu risc de avalanșă.
Potrivit vicepreședintelui Barbă, drona dotată cu cameră cu termoviziune și kiturile de avalanșă au fost achiziționate din fondurile asigurate de CJ Suceava, iar echipamentul RECCO, prin proiectul național.
Niculai Barbă consideră că serviciul public Ssalvamont Suceava s-a întărit foarte mult pe parcursul acestui an; administrația județeană a aprobat suplimentarea numărului de posturi de salvatori montani, dar și a voluntarilor care vor activa în cadrul acestui serviciu. De asemenea, CJ Suceava a alocat fonduri pregătirea personalului și pentru dotarea Serviciului Salvamont cu echipamente performante de intervenție. „Anul 2021 a fost cel mai bun an pentru Serviciul Public Județean SALVAMONT Suceava, atât din punctul de vedere al activității desfășurate, cât și al creșterii numărului de personal și al dotărilor pe care le au la dispoziție salvatorii montani. După discuțiile avute sâmbătă cu echipa Salvamont, voi propune o întâlnire cu reprezentații Prefecturii și ai Comitetului Județean pentru Situații de Urgență pentru a fi clarificate o serie de aspecte specifice activităților din sezonului rece, dar și probleme generale privind activitatea salvatorilor montani”, a mai spus vicepreședintele CJ Suceava, Niculai Barbă.