Cu prilejul aniversării Zilei Bucovinei, în cadrul manifestărilor organizate de municipalitatea suceveană au fost înmânate și șase titluri de titluri de „Cetățean de Onoare al Sucevei”, dintre care trei post-mortem.
Evenimentul s-a petrecut sâmbătă, în fața sediului Primăriei Suceava, lângă bustul fostului primar Franz cavaler de Loges.
Prima diplomă de „Cetățean de Onoare” i-a fost înmânată fostului rector al Universității ”Ștefan cel Mare”, Adrian Graur, pentru întreaga activitate, dar mai ales pentru transformarea institutului de subingineri într-o universitate cu renume.
„Este o mare onoare pentru mine. Din experiența de viață de 67 de ani trăiți aici, am învățat că pentru a fi un cetățean bun este necesar să fiu onest în relația cu ceilalți, credincios prietenilor dar și partenerilor. Am considerat mereu că formarea resursei umane, o componentă necesară pentru dezvoltarea acestei regiuni, reprezintă o sarcină permanentă pentru mine dar și pentru toți acei eroi nenumiți care în toți acești ani au acceptat să aducă valoare adăugată societății noastre. Au mai rămas puține de zis, dar multe de făcut. Vă iubesc pe toți!”, a transmis Adrian Graur.
A doua diplomă de „Cetățean de Onoare” a primit-o artistul fotograf Dimitrie Balint, care, din păcate, în aceeași zi a rămas fără soția sa, Areta, care i-a fost alături timp de aproape 70 de ani.
Acestuia, pe lângă felicitări și aplauze, i-au fost transmise și condoleanțe.
Marius Vasile Cozmiuc, vicecampion olimpic la canotaj la Olimpiada de la Tokyo a fost cel de-al treilea sucevean căruia i s-a înmânat diploma de „Cetățean de Onoare al Sucevei” și buchetul de flori.
„Este o onoare și o bucurie, cred că mă număr printre cei mai tineri cetățeni de onoare. Practic canotajul de 15 ani și am luptat de fiecare dată pentru România. Mă bucur că am reușit să aduc medalia e argint României și sunt un bucovinean mândru”, a spus Marius Cozmiuc, care a și arătat celor prezenți medalia olimpică, în aplauzele mulțimii.
Pe lângă felicitările cuvenite, primarul Ion Lungu i-a promis că va veni la Olimpiada de la Paris pentru a-l urmări când va lua medalia de aur.
Primul titlu de „Cetățean de Onoare” acordat post-mortem a fost pentru Carmen Veronica Steiciuc, fosta directoare a Teatrului „Matei Vișniec” Suceava. Diploma a fost ridicată de cumnata sa, profesorul universitar doctor Elena Brândușa Steiciuc, care a mulțumit pentru recunoașterea meritelor „dragii noastre Carmen, un om integru, de o loialitate deosebită, care a ars ca o torță vie și a fost un fel de meșter Manole – și-a zidit viața la baza acestei instituții culturale care va dăinui și în care amintirea ei nu va fi ștearsă”.
Aceeași titulatură, acordată fostului redactor șef al cotidianului ”Crai Nou”, Ion Paranici, a fost recepționat post-mortem de soția sa.
Nu în ultimul rând, a fost acordată disticția de „Cetățean de Onoare” atribuită lui Cornel Grosar, fost consilier local și reprezentant al societății civile, dar în lipsa băiatului său, Alexandru, diploma a fost ridicată de către consilierul local Gabriel Buciac.