Ziua Bucovinei a fost marcată, duminică, 28 noiembrie, printr-o scurtă ceremonie de depunere de coroane la statuia unionistului Iancu Flondor, din centrul municipiului Suceava. Au depus coroane ministrul Daniel Cadariu, din partea Guvernului României, președintele CJ Gheorghe Flutur, din partea Consiliului Județean Suceava, prefectul Alexandru Moldovan, din partea Instituției Prefectului, primarul Ioan Lungu, din partea Primăriei municipiului Suceava, delegații din partea PNL, PMP- condusă de președintele PMP Marian Andronache, și USR – din care au făcut parte viceprimarul Teodora Munteanu și fostul prefect Iulian Cimpoeșu. Dintre parlamentari au participat deputatul PNL Ioan Balan și senatorul USR Gheorghiță Mîndruță. PSD nu a avut reprezentanți la ceremonie. Singura coroană (jerbă) din flori naturale a fost cea adusă de delegația USR; toate celelalte au fost cu flori din hârtie sau material plastic.
Primul care a transmis un mesaj de Ziua Bucovinei a fost președintele Gheorghe Flutur, care a declarat că acum, „mai mult ca oricând, este nevoie de unitate, solidaritate, speranță” și să „ne rugăm la Dumnezeu să trecem cu bine peste aceste provocări”. Flutur i-a îndemnat pe bucovineni să onoreze memoria celor care „și-au riscat libertatea și viața pentru un ideal”, acela al unirii Bucovinei și a mai spus că este un moment potrivit de a spune o rugăciune și în memoria celor peste 2000 de suceveni care au murit răpuși de Covid-19. „Bucovina a fost greu încercată chiar de la începutul pandemiei, poate mai mult ca alte regiuni. Acum suntem un pic mai liniștiți, dar trebuie să fim în continuare prudenți”, a spus Flutur.
Ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Daniel Cadariu, și-a exprimat respectul pentru unioniștii care au făcut posibilă Marea Unire și a promis că în calitatea pe care o are se va implica în promovarea turismului astfel încât România să poată concura în acest domeniu „măcar cu Bulgaria”, dar și cu alte destinații precum Grecia, Cipru, Spania sau Italia.
Însemnătatea zilei de 28 noiembrie pentru suceveni a fost subliniată și de primarul Ion Lungu. Acesta a anunțat că municipiul Suceava va avea în centru o Alee a Unioniștilor. Astfel, în apropierea statuii lui Iancu Flondor va fi amplasată, de Ziua Unirii, în 24 ianuarie, o statuie a domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, a vorbit despre „conducătorii care și-au reprezentat cu cinste poporul” și l-au făcut să-i urmeze pentru împlinirea idealurilor naționale, dar și despre popor, „care are ultimul cuvânt în ceea ce privește destinul propriu”. Prefectul a făcut apel la unitate și solidaritate pentru depășirea momentelor dificile prin care trece Suceava, la fel ca România și întreaga lume, din cauza pandemiei.
La rândul său, deputatul PNL Ioan Balan, a subliniat recunoștința pe care o datorăm marilor oameni politici care au făcut posibilă unirea, astfel ca astăzi să putem sărbători Ziua Bucovinei.
Toți vorbitorii au refuzat să facă orice comentariu legat de situația politică actuală.