Polițiștii de la Direcția de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IPJ Suceava, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, cercetează un caz de suspiciune privind o înregistrare a unei vaccinări fictive anticovid a unui angajat al DSP Suceava. Purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, comisar-șef Ionuț Epureanu, a declarat că polițiștii desfășoară cercetări în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals intelectual, într-un caz de suspiciuni cu privire la procesul de vaccinare anticovid de la nivelul DSP Suceava.
Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, procuror Anca Panciuc, a confirmat că cercetările se fac pentru fals intelectual, dar deocamdată sunt efectuate in rem, adică nici o persoană nu a dobândit calitate procesuală în cauză. „ Există o sesizare din partea DSP cu privire la o asistentă angajată în cadrul DSP, care ar fi introdus date nereale în platforma de vaccinare cu privire la o persoană care ar fi fost imunizată, dar în realitate nu ar fi primit cele două doze de vaccin”, a spus procurorul.
Este vorba despre cazul unui salariat al DSP care ar fi fost înregistrat la începutul verii, în registrul național de vaccinare, de către colega lui de birou, asistentă medicală. Soarta a făcut ca respectivul angajat să se îmbolnăvească de Covid la începutul lunii noiembrie, să facă o formă severă de boală și să moară la mai puțin de două săptămâni după ce s-a infectat. Purtătorul de cuvânt al DSP Suceava, Gabriela Băncilă, a declarat că forma severă de Covid, faptul că bărbatul nu avea alte afecțiuni și că figura ca vaccinat le-a atras atenția medicilor infecționiști de la Spitalul de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava.
De asemenea, afirmațiile făcute de primarul din Bosanci, Neculai Miron, la mitingul antivaccin desfășurat în Suceava în data de 14 noiembrie a.c., referitoare la faptul că respectivul angajat al DSP a dezvoltat o formă gravă de boală după vaccinarea anticovid au făcut ca DSP să înceapă o anchetă administrativă în acest caz. „S-a constituit o comisie care a verificat statusul vaccinal al pacientului, modul de consemnare a datelor în Registrul Electronic Național al Vaccinărilor și au fost cerute detalii la CNSCBT (ca administrator al registrului electronic). Surse credibile afirmă că prima doză de vaccin în cazul angajatului DSP figurează că ar fi fost administrată la centrul de vaccinare drive-thru din parcarea de la Shopping City. Ancheta vizează, de asemenea, încă o persoană din cadrul DSP Suceava, care a declarat că a înregistrat vaccinarea în RENV, având acces la registrul electronic, conform atribuțiilor profesionale specifice”, a informat DSP. Prin urmare, la audierile interne asistenta medicală a recunoscut că l-a înregistrat fictiv pe colegul ei de birou ca fiind vaccinat. Prima măsură care a fost luată de DSP a fost să i se ridice acesteia accesul la registrul electronic național, apoi a anunțat Ministerul Sănătății și a sesizat Inspectoratul Județean de Poliție Suceava și Direcția Investigare a Criminalității Economice, pentru derularea cercetărilor.
„Acest caz regretabil este singular în activitatea DSP Suceava și aruncă o pată nemeritată asupra activității întregului colectiv care desfășoară în mod susținut lupta împotriva pandemiei cu Sars-Cov-2 de aproape 2 ani. Conducerea DSP Suceava asigură întreaga colaborare cu organele de cercetare pentru aflarea adevărului și luarea unor măsuri drastice de sancționare a faptei”, a comunicat conducerea DSP.
Gabriela Băncilă a mai spus că cei doi angajați aveau o vechime de peste 20 de ani în DSP și „șocul este cu atât mai mare cu cât erau considerați foarte buni profesioniști, foarte eficienți și oameni de bază în compartimentul de epidemiologie”.
Informațiile de la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava arată că pacientul în cauză a ajuns la spital în data de 2 noiembrie a.c., în stare gravă. „A venit cu o formă severă de Covid, cu saturație de oxigen mică. A dezvoltat o complicație care necesita intervenție chirurgicală, dar pacientul și familia au refuzat. Starea s-a agravat, a necesitat ventilație non-invazivă, ulterior intubare, dar din păcate în data de 14 noiembrie a intrat în stop cardio-respirator”, a declarat purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Dan Teodorovici. Referitor la vaccinare, medicul a spus că medicii se bazează pe ceea ce declară pacientul și au consemnat că a fost vaccinat. Dr. Teodorovici a arătat că pot exista forme grave de Covid la pacienți vaccinați, dar când aceștia au comorbidități sau când vaccinurile nu au eficiență sau au eficiență scăzută asupra lor.
Primarul din Bosanci: „Familia afirmă sus și tare că a fost vaccinat”
Cel care nu crede în vaccinarea fictivă a fostului angajat al DSP este cel care practic a declanșat, fără voie, investigația: primarul comunei Bosanci, Neculai Miron. Acesta a declarat că din informațiile pe care le are de la un membru al familiei, „cu siguranță domnul Caziuc a fost vaccinat”. „Primul vaccin l-a luat în luna mai, al doilea l-a luat în luna iunie, deci familia afirmă sus și tare că a fost vaccinat. S-a ajuns că sâmbătă seara i s-a cerut soției să-și dea acordul să i se taie piciorul. Familia a refuzat. Sunt informații foarte credibile, din sânul familiei”, a declarat Miron. Întrebat dacă el crede că, și în cazul în care bărbatul ar fi fost vaccinat în mod real, s-ar fi putut îmbolnăvi de Covid din cauza vaccinului, la 5 luni de la administrare, primarul din Bosanci a răspuns: „Nu sunt expert, nu pot să fiu sigur că vaccinul i-a provocat boala, dar pot să afirm că nu i-a ajutat la nimic în momentul în care a fost infectat”.
Ancheta în curs va arăta, poate, motivul care i-ar fi făcut pe cei doi colegi de birou să recurgă la înregistrarea fictivă a vaccinării, dar și dacă acesta a fost cu adevărat un eveniment singular, provocat de o situație specială, sau asistenta medicală din cadrul DSP, care avea acces legal la registrul de vaccinări, a mai făcut asta și pentru alte persoane.