Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” și Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Rădăuți au trecut la învățământ online, până la reluarea furnizării energiei termice. Consiliul de Administrație (CA) al Colegiului Național „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți a hotărât ca începând de miercuri, 17 noiembrie, să se treacă la învățământ online, până la reluarea furnizării energiei termice.
Directorul Colegiului Național „Eudoxiu Hurmuzachi, prof. dr. Adrian-Nicolae Puiu, a declarat că decizia s-a luat „în condițiile în care, deja pe parcursul zilei de marți, în sălile de clasă mai mari începuse să se resimtă un oarecare disconfort termic, nu mare, dar suficient cât după încă o zi și, mai ales, o noapte, acesta să se accentueze și să se resimtă, foarte probabil, în cursul zilei de miercuri, și în sălile de clasă mai mici. CA a hotărât suspendarea desfășurării cursurilor cu prezență fizică, a activităților didactice, începând de miercuri și până la reluarea furnizării energiei termice. În această perioadă, cursurile se vor desfășura, integral, în sistem online”. La Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” învață 874 de elevi și sunt 66 de angajați.
La fel s-a întâmplat și la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Rădăuți, unde conducerea a hotărât ca cei 1.037 de elevi să treacă în online, din cauza lipsei căldurii din clase.
Vă reamintim că mai multe unități școlare rădăuțene racordate la sistemul centralizat au rămas fără căldură, după ce a fost sistată furnizarea gazului metan către centrala termică a municipiului de firma Nord Gaz. Unitățile școlare afectate de această situație sunt Colegiul Tehnic Rădăuți, Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi”, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, Școala Gimnazială „Bogdan Vodă”, Grădinița „Voinicelul”, Grădinița „Alba ca Zăpada”, Grădinița Nr. 6 Rădăuți, toate cele trei grădinițe fiind structuri arondate Școlii Gimnaziale „Gheorghe Popadiuc” Rădăuți, unitate de învățământ care nu este racordată la sistemul centralizat.
Directorul Școlii Gimnaziale „Bogdan Vodă” Nr. 5 Rădăuți, prof. Radu-Gheorghe Munteanu, ne-a spus miercuri că elevii continuă să facă ore față în față. Au fost chemați la școală și părinții, pentru a vedea care sunt condițiile din clase, care sunt temperaturile, și împreună cu conducerea școlii au hotărât că sunt condiții bune de desfășurare a orelor față în față. „Deocamdată, copiii nu sunt afectați de această situație, însă trebuie să le amintim tuturor factorilor decizionali îndreptățiți să rezolve această situație că educația este o prioritate și nu putem să îi facem pe copii să sufere. Acum este bine, dar nu știm ce vom face de mâine, dacă scad temperaturile. Noi nu vrem să-i expunem pe copii la nici un risc. Vom trece și noi în online dacă nu vor fi condiții optime pentru elevi”, ne-a spus directorul Radu-Gheorghe Munteanu. El a mai adăugat că nu va recurge la folosirea aerotermelor, radiatoarelor în clase, pentru a nu supraîncălzi instalația electrică.
Elevii și profesorii rădăuțeni de la aceste unități școlare racordate la sistemul centralizat de încălzire așteaptă ca autoritățile să găsească o soluție care să le permită desfășurarea orelor în condiții normale, față în față, și nu online, cum au fost nevoiți unii să facă acum, din cauza temperaturilor scăzute din clase.