Pregătirile pentru iarnă sunt foarte importante pentru localitățile din nordul țării, unde și vremea este mai dificilă, încât, ca în fiecare an, conducerea Primăriei Suceava a inspectat în teren firma de salubrizare cu care are contract, în privința dotărilor cu utilaje pentru intervenție pe carosabil, dar și pe trotuare, dar și a stocurilor de material antiderapant.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, împreună cu viceprimarul Lucian Harșovschi și directorul de Salubrizare din primărie, Mihai Hostiuc, a făcut un tur al utilajelor pregătite de Diasil pentru intervențiile din iarnă, interesându-se inclusiv de personalul uman de intervenție pe trotuare și la trecerile de pietoni.
„În fiecare an, în jurul datei de 15 noiembrie, când se instalează iarna pe la noi, facem această verificare în teren a pregătirilor pentru deszăpezire, făcute de firma de salubrizare Diasil. Din acest decor lipsește doar zăpada, iar pentru asta se roagă fiecare după cum are interesul.
Important este să fim pregătiți, de aceea au multe utilaje – 34 în total, din care 22 mari şi 12 mici, plus încă 13 manuale, precum și un stoc semnificativ de sare – 1.000 de tone, precum și 250 de tone de nisip, la care se mai adaugă 2.000 de tone de sare comandate. Vom avea grijă ca în zonele cu pantă să punem la dispoziție șoferilor nisip și sare. Sper ca și în acest an să nu fie probleme în orașul nostru în ceea ce privește intervenția la îngheț și la deszăpezire”, a spus Ion Lungu, care a anunțat că tot de luni, 15 noiembrie, la sediul Primăriei Suceava funcționează un dispecerat permanent de iarnă, la care cetățenii pot să solicite intervenția utilajelor de deszăpezire, atunci când va fi nevoie – la telefon: 0230.212.696, interior 154/254; sau pe e-mail: salubrizare@primariasv.ro.
Implicat an de an în coordonarea intervențiilor pe străzi, viceprimarul Lucian Harșovschi a subliniat faptul că responsabilitatea circulației pe drumurile publice în condiții de iarnă trebui fie împărțită, atât între primărie și firma care se ocupă de întreținerea drumurilor, cât și la oameni, care trebuie să își echipeze mașinile de iarnă, să fie pregătiți pentru sezonul rece.
„Regula este - atunci când ninge se acționează mai mult pe arterele principale, după care se intră pe străzile secundare. Rugăm ca toți participanții la trafic să respecte normele pentru iarnă, îi asigurăm că nu ne va lua iarna pe nepregătite, cum nu s-a întâmplat nici în anii anteriori.
Sunt foarte multe utilaje, am suplimentat cele pentru trotuare, sperăm să fie și mai multă forță de lucru umană, pentru a se acționa rapid la trecerile de pietoni.
Ca în orice domeniu, trebuie să existe un echilibru între costuri și beneficii. Ce pot să-i asigur pe suceveni este că vom face tot ce ține de noi ca lumea să nu rămână înzăpezită”.
Anton Curelaru, reprezentantul firmei de salubrizare Diasil, care a înlocuit cinci utilaje din parcul auto de intervenții în acest an, din care trei pentru carosabil/străzi principale și două pentru străzi înguste/trotuare, a spus că din punct de vedere al deszăpezirii iarna va fi bună, atât în privința traficului stradal, cât și pietonal, fiind făcute toate pregătirile necesare.
În paralel cu dispeceratul de la primărie este funcțional și Dispeceratul operatorului Diasil Service: - telefon: 0731.996.856; e-mail: auto@diasil.ro.