Un sfert dintre unitățile de învățământ sucevene pot să-și primească elevii fizic la clase, începând de luni, 8 noiembrie. Este vorba de 59 de unități de învățământ, dintr-un total de 229 de unități școlare preuniversitare (25,76%), în care rata de vaccinare a angajaților este de minimum 60%. În celelalte unități școlare, elevii vor face învățământ online. Inspectoratul Școlar Județean Suceava a publicat vineri pe site-ul oficial tabelul cu rata de vaccinare pe unități de învățământ sucevene.
Ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății publicat vineri, 5 noiembrie, prevede următoarele: „Începând cu data de 08 noiembrie 2021, reluarea cursurilor cu prezența fizică se realizează pentru toate unitățile de învățământ preuniversitar în cadrul cărora un procent de minimum 60% din personal este vaccinat. Începând cu data de 08 noiembrie 2021, reluarea cursurilor se face în regim online pentru toate unitățile de învățământ preuniversitar în cadrul cărora un procent mai mic de 60% din personal este vaccinat”. Conform aceluiași ordin, consiliile de administrație ale unităților de învățământ preuniversitar emit decizia privind modalitatea de reluare a cursurilor, cu informarea inspectoratelor școlare județene. Trecerea de la scenariul online la scenariul cu prezență fizică se face prin decizia consiliilor de administrație ale unităților de învățământ preuniversitar, cu informarea inspectoratelor școlare județene, în situația atingerii procentului de 60% de vaccinare.
Scenariile de funcționare a școlilor se iau prin raportare la fiecare zi de vineri, conform situației privind personalul vaccinat, raportare publicată și actualizată săptămânal pe site-ul inspectoratului școlar județean.
Se păstrează și măsurile sanitare şi de protecție în unitățile de învățământ preuniversitar/unitățile conexe în perioada pandemiei de COVID-19. Este vorba de măsuri de protecție la nivel individual: purtarea măștii de protecție: purtarea măștii de protecție este obligatorie în incinta unității de învățământ; masca de protecție nu este obligatorie în cazul preșcolarilor, indiferent de vârstă, precum şi în timpul tuturor orelor de educație fizică. De asemenea, „masca de protecție nu este obligatorie pentru personalul didactic/nedidactic şi personalul didactic auxiliar implicat în procesul de învățământ în unitățile de învățământ special, în situația în care procesul specific de predare/învățare/recuperare impune un contact vizual complet, caz în care se vor putea folosi viziere.”
· Prag de vaccinare, actualizat săptămânal, vinerea
Vă reamintim că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat vineri, 5 noiembrie, că începând de luni, 8 noiembrie, în școlile și grădinițele în care pragul de vaccinare a personalului școlar este de minimum 60%, elevii merg fizic la școală. Sub acest prag, elevii intră în online. Ministrul Educației a afirmat că în afară de această condiție, adică pragul de vaccinare a personalului din școli, rămân în vigoare și regulile inițiale. Mai exact, la apariția unui caz de Covid-19 într-o clasă se intră în online, iar dacă în școală se înregistrează mai multe cazuri, toată unitatea va suspenda prezența fizică la ore.
De asemenea, în situația în care dincolo de rata de vaccinare există probleme la nivel de resurse umane, sunt profesori infectați, carantinați sau există probleme de infrastructură „va exista în continuare ca la nivel școlar să se depună o cerere pe baza ordinului de ministru 5338 pentru ca școala să rămână online chiar dacă are rata de vaccinare de peste 60 la sută. Rata de vaccinare de peste 60 la sută, conform raportărilor de la finalul săptămânii trecute, există în 54 la sută din școlile și grădinițele din România, învățământ de stat și învăţământ privat”.
Acest prag va fi actualizat de acum încolo săptămânal, ziua de vineri fiind considerată o zi de referință. În momentul în care va atinge pragul de 60 la sută acea școală sau grădiniță poate trece la învățământ cu prezență fizică.
„Toate aceste reguli pot fi aplicate din două motive. Odată pentru că în sistemul de învățământ avem disponibile rata de vaccinare în fiecare școală și fiecare grădiniță din România, lucru care nu se mai întâlnește în niciun alt domeniu, drept pentru care mulțumesc tuturor colegilor din învățământ care au înțeles importanța vaccinării pentru siguranță a sanitară în școli, și de asemenea la nivelul sistemului, incluzând și învățământul universitar, rata de vaccinare este de 70 la sută”, a transmis Sorin Cîmpeanu.
Ministrul Educației a mai precizat că doar 54% din școlile din România au rata de vaccinare peste 60%, iar elevii și profesorii vor fi testați de două ori pe săptămână. Sorin Cîmpeanu a reamintit că elevii claselor a VIII-a au cu o teză mai puțin, iar cei din clasele de liceu au trei teze, mai puțin cu una fața de până acum.
Tabelul cu rata de vaccinare în școli, actualizat sâmbătă
Profesorul Nicolae Ciprian Anton, inspector școlar general adjunct la Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Suceava, ne-a declarat că sâmbătă, 6 noiembrie, pe site-ul IȘJ Suceava va fi actualizat tabelul cu rata de vaccinare a personalului angajat în fiecare unitate de învățământ preuniversitar sucevean, pentru că vor fi modificări.
Un caz particular este cel al Școlii Gimnaziale “Ion Creangă” Suceava, care, conform datelor publicate pe site-ul instituției, „la data de 5 noiembrie 2021, 61 de angajați sunt vaccinați, ceea ce reprezintă 67,77% din numărul total al salariaților”. Aceste date arată că elevii de la această școală vor merge luni fizic la ore. În tabelul publicat de IȘJ Suceava vineri, 5 noiembrie, această unitate școlară apărea cu o rată de vaccinare de 50%, ceea ce i-ar fi trimis pe elevi în online. Acest caz este cunoscut de reprezentanții IȘJ Suceava, care ne-au spus că pot să mai existe și alte situații de acest gen, „situații apărute din cauza datei la care au fost trimise de către școli ratele de vaccinare, pentru ca IȘJ să poată întocmi raportul final”.