Managerul Spitalului Județean Suceava și coordonatorul asistenţei medicale spitaliceşti Covid la nivel de judeţ, dr. Alexandru Calancea, a declarat, vineri, că își dorește o colaborare mai strânsă între cultele religioase și sistemul sanitar pentru combaterea pandemiei de coronavirus. Dr. Alexandru Calancea a spus că atât cadrele medicale, cât și reprezentanții cultelor sunt formatori de opinie, iar împreună pot informa corect populația cu privire la modul în care poate fi combătută această pandemie. „Din acest motiv este foarte important să facem acest lucru”, a spus Calancea într-o conferință de presă.
În același timp el a arătat că este bucuros de faptul că acum se poate vorbi de un sistem medical județean sucevean. „Mi-am dorit acest lucru de la începutul mandatului meu, din iulie 2020. Putem vorbi de o coordonare medicală județeană. Și dacă nu suntem bine coordonați, dacă este să vorbim atât de patologia Covid, cât și de patologia non-Covid, avem experiența primelor valuri în care ne-am focusat doar pe patologia Covid și din păcate ceilalți, pacienții care au avut alte comorbidități, alte boli, au avut de suferit. De aceea această coordonare medicală județeană nu are decât lucruri bune de adus în angrenajul acestui județ”, a arătat managerul Spitalului Județean Suceava.
El a explicat că în această coordonare județeană sunt angrenați atât medicii de familie, cât și Spitalul Județean și cele teritoriale, Serviciul de Ambulanță Județean, DSP, Consiliul Judeţean și Prefectura. Dr. Alexandru Calancea a arătat că prin această coordonare medicală au fost distribuite protocoale, atât pe medicație, cât și pe oxigenoterapie către toți medicii din județ, fiind făcute și numeroase schimburi de experiență. „Este foarte important să gândim pentru binele tuturor pacienților din acest județ. Și am gândit un sistem medical integrat în care Spitalul Județean se va ocupa în principal de urgențele medico-chirurgicale ale întregului județ și de formele foarte grave de Covid, care depășesc competența spitalelor din teritoriu. Și în același timp, celelalte spitale din teritoriu se vor ocupa de patologia Covid. Avem gândit un plan etapizat în care, în orice moment, în orice postură ne vom afla, vom ști ce avem de făcut”, a declarat Calancea.
De asemenea, el a subliniat faptul că în momentul de față Spitalul Județean Suceava, prin specialitățile pe care le are și prin aparatura pe care o are, se regionalizează de la o lună la alta. „Avem solicitări de la județele din jur să îi ajutăm cu tot ceea ce putem și vom face acest lucru pentru că este vorba de sănătatea oamenilor în general”, a spus dr. Alexandru Calancea. Nu în ultimul rând, managerul Spitalului Județean Suceava a precizat că încurajează în continuare ca vaccinarea anti-Covid să fie dusă spre medicii de familie, dar și ca instituțiile medicale private din județ, în special cele care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, să se implice activ în combaterea acestei pandemii, atât prin campanii de vaccinare, cât și prin tratarea pacienților Covid.