Direcția de Sănătate Publică Suceava s-a autosesizat în privința unui fenomen care ia amploare în județul Suceava, acela al comercializării în piețe și bazare a medicamentelor antivirale aduse din țările din estul României. Directorul DSP, farmacista Olivia Ioana Vlad, atrage atenția că atât comercializarea medicamentelor în piețe, cât și prescrierea de către medici a unor medicamente neautorizate în România sunt ilegale.
„Precizăm ferm că este ilegală comercializarea de medicamente în alt loc decât în farmacii autorizate și este ilegală comercializarea de medicamente care nu dețin avizul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România. Insistăm asupra recomandărilor către populație, că în cazul în care există suspiciunea de îmbolnăvire (indiferent de diagnostic) să se adreseze de urgență medicului de familie sau unităților spitalicești, în caz de urgență, și să evite tratamentul cu medicamente recomandate de persoane neautorizate”, a arătat directorul DSP Suceava. De asemenea, Olivia Ioana Vlad le reamintește medicilor cu drept de practică din România că „răspund de viața și sănătatea pacienților lor” și au obligația de a prescrie „în temei legal medicamente care se găsesc în farmaciile autorizate”.
Atâta vreme cât aceste medicamente nu au avizul Agenției Naționale a Medicamentului din România, „nu se pune problema eficienței acestor medicamente și a recunoașterii lor oficiale”, a subliniat directorul DSP Suceava.
Instituția a sesizat Agenția Națională a Medicamentului pentru a lua eventuale măsuri sau a planifica acțiuni de verificare, conform domeniului de activitate privind autorizarea medicamentelor de uz uman și controlul în utilizare a medicamentelor de uz uman. De asemenea, având în vedere că aceste medicamente au ajuns ilegal în România, DSP solicită intensificarea vigilenței la punctele de trecere a frontierei.
Pe lângă aspectele legate de lipsa avizelor de comercializare în România și a vânzării în piețe, se ridică și problema riscului direct asupra sănătății celor care le consumă, atât din cauza efectelor adverse ale medicamentelor antivirale, care se administrează sub supraveghere medicală, cât și din cauza probabilității mari de comercializare a unor produse contrafăcute. Pentru produsele vândute pe piața neagră a medicamentelor nu există nici o garanție în privința conținutului, condițiilor de fabricare, depozitare și transport.