Caravana de depistare activă a tuberculozei - Screening TB, care a debutat pe 12 iulie a.c., în județul Suceava, a investigat gratuit 2.777 de persoane din Ostra, Stulpicani, Vatra Moldoviței, Drăgoieşti, Horodniceni, Valea Moldovei, Rădăşeni, Baia, Fântânele, Vereşti, Bosanci, Dumbrăveni, Pătrăuţi, Mitocu Dragomirnei, Zvoriştea, Zamostea, Șerbăuți, Arbore, Volovăţ, Straja și Putna, care au beneficiat de serviciile gratuite ale caravanei. Potrivit datelor furnizate de organizatori, dintre persoanele investigate 155 de persoane au fost identificate de softul medical cu un scor ridicat privind suspiciunea de tuberculoză. Pentru acestea se efectuează analize suplimentare pentru stabilirea diagnosticului și a tratamentului aferent. Rezultatele finale vor fi disponibile la 60 de zile de la ridicarea probelor pentru analize.
Testarea gratuită a sănătății plămânilor asigurată de caravana de depistare activă a tuberculozei este cel mai amplu proiect de acest fel din România, inițiat de Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din București.
Caravana a asigurat accesul facil, aproape de casă la consultațiile medicale puse la dispoziție de cabinetul mobil dotat cu aparatură de radiologie și diagnostic molecular rapid - cea mai avansată metodă de identificare a infecției cu bacilul tuberculozei. De asemenea, un program de inteligență artificială cu care e dotat cabinetul mobil ajută la depistarea tuberculozei și a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat.
· Proiectul a beneficiat de sprijinul autorităților medicale și administrative locale și județene
Într-un comunicat de presă remis la finalul campaniei în județul Suceava, organizatorii afirmă că datele statistice aferente anului pandemic 2020 arată o scădere falsă a incidenței TBC anul trecut în județul Suceava, la 31 de cazuri noi la mia de locuitori, „ceea ce confirmă faptul că accesul la serviciile medicale a fost mai complicat și mai deficitar în ultimul an”.
De asemenea, se precizează că serviciile furnizate de caravană sunt complementare celor asigurate de rețeaua cabinetelor TB din întreaga țară și vizează beneficiari din zonele unde accesul la aceste servicii medicale e întârziat de distanțele mari, de lipsa personalului medical sau de dificultățile materiale ale populației. „Experiența ne confirmă ca acești pacienți ar fi ajuns la spital în stadii avansate ale bolii. Asta dovedește necesitatea ridicată pentru servicii medicale mobile care asigură accesul facil pentru comunitățile rurale pe care le vizăm”, se arată în comunicat. Totodată, este subliniată buna colaborare pentru mobilizarea populației pentru participarea la screeningul tuberculozei în județul Suceava, cu autorităţile locale, cu rețeaua de asistență medicală comunitară, prin implicarea echipelor comunitare integrate - asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari, asistenți sociali - și a medicilor de familie, proiectul beneficiind de suportul Direcției de Sănătate Publică Suceava, precum și al reprezentaților locali ai Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei - PNPSCT.
Tuberculoza este o boală contagioasă care se transmite pe calea aerului, însă depistată la timp este complet vindecabilă. Tratamentul este asigurat gratuit prin rețeaua Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei.
· Beneficiarii proiectului sunt din comunitățile vulnerabile
Caravana Screening TB face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani, este finanțat din fonduri europene și implementat la nivel național de către Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” București, cu sprijinul Ministerului Sănătății și al altor 6 parteneri, organizații non-guvernamentale din domeniul Sănătății.
În judeţul Suceava, activităţile de informare şi suport în comunități pentru mobilizarea la screening sunt realizate cu sprijinul Fundaţiei Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate din Bucureşti - CPSS, partener al Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” în acest proiect.
Pacienții diagnosticați cu tuberculoză în cadrul acestui proiect beneficiază de serviciile de consiliere și sprijin asigurate de partenerii de la Federația UNOPA. Beneficiarii sunt ajutați în vederea finalizării procesului de diagnosticare și acces la tratament.
În paralel, Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă - ASPTMR asigură servicii de suport psihologic telefonic pentru pacienții diagnosticați cu tuberculoză ce au situații sociale dificile astfel încât aceștia să poată urma tratamentul până la vindecare. În cazul tuberculozei tratamentul chimioterapic poate avea efecte adverse brutale care să determine pacientul să renunțe la tratament. Sprijinul acordat de ASPTMR constă în consilierea beneficiarului în așa fel încât să poată continua tratamentul până la vindecare.
Perioada de derulare a proiectului este 2018-2023, acesta fiind axat pe prevenirea, screeningul și diagnosticul tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente, într-un grup țintă de 75.010 persoane la nivel național, selectate din grupuri vulnerabile: persoane din comunități rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependență de alcool, droguri sau alte substanțe toxice, respectiv persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar.