Cinci dintre spitalele din județul Suceava care tratează pacienți bolnavi de Covid primesc 50 de doze de anticorpi monoclonali neutralizanţi pentru SARS-CoV-2, repartizate de Ministerul Sănătății dintr-o donație primită din Italia.
Spitalul de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava primește 26 de doze și spitalele din Rădăuți, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei – fiecare câte 6 doze. Medicamentul va ajunge la spitale cel mai probabil în cursul zilei de sâmbătă.
Repartiția către spitale a fost făcută de Ministerul Sănătății în data de 14 octombrie a.c.. Cele 5.206 fiole de anticorpi monoclonali donate au fost împărțite la 134 de spitale pentru tratarea unui număr de 2.603 pacienți. Decizia a fost luată de o comisie de boli infecțioase, în funcție de rata de infectare la mia de locuitori din localitate, numărul de pacienți internați și cel al personalului medical specializat pentru administrare, disponibil în unitățile sanitare.
Asemenea altor medicaţii antivirale, eficienţa anticorpilor monoclonali depinde de administrarea cât mai precoce după debutul bolii, nu mai târziu de primele 7 zile, când de multe ori replicarea virală a diminuat semnificativ şi începe producerea de anticorpi specifici de către pacient, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.
Criteriile de administrare ale acestui medicament au fost stabilite tot de către specialiștii comisiei de boli infecțioase a Ministerului Sănătății. Cele mai multe doze, 150, merg la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca. Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș” și Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, ambele din București, primesc fiecare câte 140 de doze, iar Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” Timișoara – 110 doze. Celelalte spitale primesc între 2 și 70 de doze. Cele 5.206 fiole de anticorpi monoclonali reprezintă o donație a statului italian, ca recunoștință a Regiunii Lombardia pentru ajutorul pe care țara noastră l-a acordat în anul 2020, atunci când a trimis echipe de medici și asistenți medicali care au lucrat în spitale din Brescia și Lecco.