Inspectorii Direcției de Sănătate Publică Suceava au efectuat, în luna septembrie a.c., 446 de acțiuni de control, în urma cărora au aplicat 8 sancțiuni contravenționale, constând în amenzi în valoare totală de 25.100 lei, a informat directorul instituției, Olivia Ioana Vlad, printr-un comunicat de presă.
La categoria nonaliment inspectorii au făcut 366 de controale, soldate cu 4 amenzi, în valoare totală de 13.100 lei. Obiectivele vizate de verificări au fost 3 unități de turism, dintre care una amendată cu 1.000 lei; 5 unități din categoria mediu; 149 de controale au fost la categoria biocide, aici fiind aplicată o amendă în valoare de 10.000 lei. Alte 101 controale au fost în unități de învățământ, fiind aplicate două amenzi în valoare totală de 2.100 lei; 44 controale în unităţi sanitare fără paturi; 22 controale la unități sanitare cu paturi și 42 controale vizând activitatea de colectare, depozitare şi de neutralizare a deşeurilor periculoase. Printre neconformităţile depistate se numără: lipsa certificatelor de instruire privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă; nerespectarea măsurilor individuale de protecție a vieții și pentru limitarea efectelor tipului de risc produs asupra sănătății persoanelor, lipsa produselor biocide destinate dezinfecției veselei, nerespectarea prevederilor specifice de notificare și avizare pentru produsele care sunt supuse acestor proceduri.
În obiectivele din categoria aliment inspectorii au efectuat 80 controale și pentru deficienţele constatate în unităţile alimentare controlate au aplicat 4 amenzi, în valoare totală de 12.000 lei.
Controalele efectuate în obiectivele din categoria aliment au cuprins: un control la producători primari; două controale la producători și ambalatori; 39 controale la retaileri; 34 controale în unităţi din sectorul servicii și 4 controale la producători primari care vând direct consumatorului final.
Neconformităţi constatate au fost: neasigurarea de către angajatori din orice domeniu de activitate a examinărilor medicale, prin medicii de medicina muncii; comercializarea produselor alimentare care nu respectă limitele la care acestea devin nerecomandate preșcolarilor și școlarilor; nerespectarea regulilor de igienă individuală în tot timpul programului de lucru de către personalul din sectorul alimentar.
Directorul DSP a mai informat că în decursul lunii septembrie 2021 au fost rezolvate 22 de sesizări și au fost efectuate 51 de acţiuni de îndrumare şi consultanţă şi două acţiuni comune cu alte autorităţi.
Conform planului de acțiuni tematice național au fost efectuate controale în unitățile de învățământ preuniversitar, cabinetele de medicină școlară, secțiile ATI Covid, piețele agroalimentare din mediul urban și rural, precum și în unitățile alimentare care operează în perimetrul acestora.