Trotinetele electrice, noile “vedete” ale transportului public individual, care au devenit tot mai vizibile în principal în orașele aglomerate, ca o alternativă mai rapidă și ușoară de deplasare, fiind destul de mult folosite și în scop recreativ, nu mai pot fi conduse oricum și oriunde.
La fel ca în cazul bicicletelor, deplasările cu trotinetele electrice sunt supuse de acum unor reguli și restricții care, dacă sunt ignorate, îi vor costa scump pe cei care le încalcă.
"Principalele reguli de circulație aplicabile conducătorilor de trotinete electrice constau în obligativitatea de a circula numai pe pista pentru bicicletă atunci când aceasta există, fiind interzisă circulația acestora pe trotuar. Acestea trebuie conduse numai pe un singur rând atunci când circulă pe drumurile publice, iar conducătorii de trotinete electrice au obligația de a avea asupra lor actul de identitate", anunță Ministerul Afacerilor Interne.
Dar cum la Suceava pistele pentru biciclete sunt trasate pe trotuar, câtă vreme se află pe spațiile marcate corespunzător, nu sunt probleme cu nerespectarea legii.
Vârsta minimă 14 ani, cască de protecție și acces la drumurile pe care se circulă cu până la 50 km/h
În lipsa pistelor pentru biciclete, cu trotinetele electrice se poate circula doar pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h. Trotinetele sunt interzise pe drumurile unde viteza este mai mare de 50 de kilometri pe oră, adică pe drumuri naţionale sau autostrăzi.
Pentru a conduce o bicicletă sau o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani.
Casca de protecție este obligatorie pentru conducătorii de biciclete și trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani.
Transportul pasagerilor este interzis.
Schimbarea direcției de mers, doar după coborâre
Una dintre cele mai controversate decizii, venite ca urmare a accidentelor survenite în ultima perioadă, este cea referitoare la schimbarea direcției de mers a celor care se află pe trotinete electrice.
Spre deosebire de regulile stabilite pentru conducătorii de biciclete, în cazul trotinetelor electrice, schimbarea direcției de mers se face prin deplasarea conducătorilor pe lângă acestea. Practic, trebuie să se oprească, să coboare și să vireze pe jos, înainte de a-și continua drumul pe trotinetă.
Alte măsuri vizează interdicția conducătorilor de trotinete de a circula cu acestea atunci când se află sub influența alcoolului ori a substanțelor psihoactive sau de a circula cu trotinetele electrice atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață sau zăpadă.
Tocmai din acest motiv, utilizarea lor ar putea fi restricționată de luna viitoare în municipiul Suceava, în principal în privința celor puse la dispoziție de Primărie, prin programul EcoRide.
Condițiile tehnice pe care trebuie să le îndeplinească trotinetele electrice
O altă interdicție se referă la circulația cu trotineta electrică fără a menține contactul cu solul sau atunci când nu sunt respectate condițiile tehnice minime pe care trebuie să le îndeplinească.
"În ceea ce privește condițiile tehnice pentru trotinetele electrice, acestea trebuie să fie dotate cu un sistem adecvat, funcțional, de direcție, respectiv cu un dispozitiv de frânare eficace și să fie dotate cu sistem de avertizare sonoră, echipate, pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, cu lumini și cu cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant. De asemenea, trotinetele electrice trebuie să fie echipate cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roți, care, în mișcare, formează un cerc continuu", a mai transmis MAI. Cei care nu respectă legea vor fi amendați.