Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Suceava a decis, vineri, aplicarea unor restricții suplimentare începând cu data de 10 octombrie a.c., ora 00:00, pentru municipiul Suceava, orașul Gura Humorului și comunele Dolhești, Fundu Moldovei și Șcheia, localități în care incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 6/1000 locuitori. În municipiul Suceava incidența este 6,37/1000, în Gura Humorului – 6,67/1000, Șcheia – 6,36/1000, Dolhești – 6,95/1000 și Fundu Moldovei – 6,29/1000.
Astfel, din 10 octombrie, ora 00.00, se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție în toate spațiile publice deschise. De la această măsură sunt exceptate persoanele care desfășoară activități, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc.
De asemenea, se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică în intervalul orar 20.00-5.00, cu următoarele excepţii: deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi; deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente; deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei; deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie.
Carantina de noapte nu se aplică persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare şi care fac dovada îndeplinirii acestei condiţii prin intermediul certificatului de vaccinare, pe suport hârtie sau în format electronic, sau al certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19.
Măsurile instituite nu se mai aplică dacă incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 5,5/1.000 de locuitori.
· Nunțile și mitingurile - doar pentru cei vaccinați sau care au avut Covid
Activitatea restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5.00-24.00, cu acces doar pentru persoanele vaccinate sau care au avut Covid în ultimele 6 luni.
Operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, trebuie să îşi organizeze şi să îşi desfăşoare activitatea în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică în intervalul orar 5.00-22.00, cu excepția farmaciilor, firmelor cu activitate de livrare la domiciliu, precum şi a operatorilor economici din domeniul transportului rutier de persoane şi rutier de mărfuri, care îşi pot desfăşura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară.
Măsurile nu se mai aplică dacă incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 5,5/1.000 de locuitori.
Sălile de sport și/sau fitness pot funcționa fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană și cu acces doar pentru vaccinați sau cei care au avut Covid în ultimele 6 luni. Aceleași reguli de acces sunt pentru sălile de jocuri de noroc, piscine interioare și locurile de joacă pentru copii în spații închise, competiții sportive, teatre și cinematografe.
Activitatea sălilor de jocuri de noroc este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5.00-2.00.
Organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate sau au avut Covid.
Se permit activitățile recreative și sportive desfășurate în aer liber, cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună, dar numai pentru persoanele care sunt vaccinate sau au avut Covid.
Se permite organizarea de evenimente private (nunți, botezuri) cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 200 de persoane, în interior sau în exterior. Participarea este permisă cu aceleași reguli: doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
Acces doar pentru persoane vaccinate sau care au trecut prin boală este și la conferințe, cursuri de instruire, workshopuri.
Se permite organizarea de mitinguri și demonstrații cu un număr de participanți de maximum 100 de persoane și cu purtarea măștii de protecție. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.