Ritmul îmbolnăvirilor de Covid-19 în județul Suceava și numărul tot mai mare de pacienți cu forme medii și grave de boală îl îngrijorează pe managerul Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, dr. Alexandru Calancea. Acesta a declarat, vineri, că deja trei spitale din județ nu mai au locuri pentru pacienții cu Covid, iar la Spitalul de Urgență Suceava numărul paturilor disponibile scade de la o oră la alta. Toate pavilioanele de la Spitalul Vechi, cu excepția secției Oncologie, au fost alocate pacienților cu Covid, dar și aici paturile se ocupă cu repeziciune cu bolnavi, iar la Terapie Intensivă sunt ocupate toate locurile. Numărul zilnic al vaccinărilor anticovid a crescut ușor, dar județul Suceava rămâne pe ultimele locuri din țară la acest capitol. Imaginea cu pacienți în UPU, marea majoritate nevaccinați, în așteptarea eliberării unui loc, a devenit familiară la Urgențele spitalului din Suceava, de mai bine de o săptămână.
„În acest ritm, săptămâna viitoare nu vom mai avea niciun loc în zona Covid. Dacă nu deschidem urgent spitalul din Fălticeni pentru Covid, va fi jale. Vor sta pacienții în ambulanțe sau pe tărgi în UPU, în așteptarea unui loc”, a declarat dr. Calancea.
Managerul Spitalului de Urgență Suceava se află, în aceste zile, la București, la Convenția Română a Spitalelor, unde a fost invitat ca speaker. Conform RFI România, la conferință doctorul Calancea a arătat că „valul 4 al pandemiei ne-a prins la fel de nepregătiți ca primul val” și consideră că „este inadmisibil și tragic ce se întâmplă".
Dr. Calancea a explicat cum a fost organizat sistemul medical din județul Suceava în valul 3 al pandemiei, cu zone tampon și secții Covid la spitalele municipale și orășenești și a afirmat că la Suceava „am fost cu câțiva pași înaintea celor care conduc acest sistem medical românesc”.
Totodată, medicul sucevean a declarat că "nu avem un sistem medical, nu vorbim că este performant sau nu, eu spun că nu avem deloc un sistem medical". „Această pandemie ne-a arătat deficiențele majore, le știam, dar probabil că le acoperam sau nu le recunoșteam, dar le-am văzut cu toții", a afirmat dr. Calancea, exemplificând cu desemnarea, în martie anul trecut, a spitalului din Suceava drept spital Covid, fără să existe un plan de rezervă pentru pacienții non-covid.
La Convenția Națională a spitalelor unitatea spitalicească din Suceava a fost dată ca exemplu de bune practici pentru organizarea medicală județeană în gestionarea pandemiei.