Ancheta epidemiologică efectuată de Direcția de Sănătate Publică Suceava la Spitalul Municipal Vatra Dornei, unde în secția Medicină Internă a apărut săptămâna trecută un focar de Covid-19, a stabilit sursa infectării.
Purtătorul de cuvânt al DSP, Gabriela Băncilă, a declarat, marți, că este vorba despre un pacient care la internare a prezentat test rapid negativ și ulterior, după internare, a prezentat simptome de boală. Asta înseamnă că persoana respectivă era deja infectată la momentul internării, dar nu a fost detectată infecția la testarea rapidă.
La Spitalul Municipal Vatra Dornei, în zona non Covid, 26 de persoane au fost confirmate pozitiv: 10 cadre medicale și 16 pacienți. Dintre cadrele medicale, trei erau vaccinate anticovid și patru au avut Covid în valurile precedente.
Potrivit Gabrielei Băncilă, dintre cele 26 de persoane infectate, trei au forme medii de boală și sunt internate în spital, iar celelalte au forme ușoare și sunt monitorizate la domiciliu de medicii de familie. Focarul de Covid-19 a apărut săptămâna trecută, în secția Medicină Internă a spitalului, afectând atât personal sanitar, cât și pacienți care erau internați pentru alte afecțiuni.
Menționăm că, potrivit specialiștilor, în cazul infectării cu tulpina Delta o persoană devine pozitivă la circa 4 zile de la momentul contactului, față de 6 zile, cât era considerată la varianta Alpha. De aceea boala se răspândește mult mai ușor, pentru că timpul de dublare a cazurilor este mult mai redus.
În cazul infecției cu varianta Delta, persoanele devin contagioase cu circa 2 zile înainte de apariția simptomelor bolii, spre deosebite de varianta Alpha, unde era estimată la circa 24 de ore înainte de debutul simptomelor.