Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Suceava a dispus, sâmbătă, măsuri restrictive suplimentare pentru următoarele localități în care incidența cazurilor de Covid-19 este ridicată: Câmpulung Moldovenesc, Rădăuți, Zvoriștea, Ciprian Porumbescu, Cacica, Arbore, Bălcăuți, Gălănești, Șcheia, Rădășeni, Mușenița, Adâncata, Frătăuții Noi, Marginea, Todirești, Vama. În aceste localități, în spațiile închise sau deschise, competițiile sportive se pot desfășura cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între persoane. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
Aceleași condiții – vaccinare, testare sau prezentarea unui certificat de trecere prin boală în ultimele 6 luni se aplică și pentru organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale ( max. 2.500 de spectatori, mască de protecție obligatorie); pentru activitățile recreative și sportive desfășurate în aer liber (max. 30 de persoane care nu locuiesc împreună). La evenimente private -nunți, botezuri, mese festive etc., pot participa max. 150 de persoane în exterior sau max. 100 de persoane în interior. La stabilirea numărului de persoane în exterior și/sau în interior nu sunt luate în calcul persoanele care au vârsta mai mică de 16 ani. În cazul în care participanții sunt vaccinați, testați sau au avut Covid în ultimele 6 luni numărul acestora poate fi de max. 300 de persoane în interior și cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană.
La cursuri de instruire și workshopuri pentru adulți, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, pot participa max. 150 de persoane în interior și max. 200 de persoane în exterior, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii de protecție și cu respectarea normelor de sănătate publică.
La conferințe pot participa max. 150 de persoane în interior, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii de protecție și cu respectarea normelor de sănătate publică; la adunări publice, mitinguri și demonstrații – max. 100 de persoane, cu mască de protecție, menținerea distanței fizice de minimum 1 metru între participanți și asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană, acolo unde este posibil.
Activitatea în baruri, cluburi și discoteci este permisă fără a depăși 70% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5.00-2.00, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare; săli de jocuri - 70% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5.00-2.00, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
Pentru localitățile Botoșana, Horodnic de Jos, Poieni Solca, Horodnic de Sus, Solca și Frătăuții Vechi, CJSU a stabilit următoarele măsuri: competițiile sportive se pot desfășura cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între persoane, cu acces doar pentru persoane vaccinate, testate sau care au certificat că au avut Covid în ultimele 6 luni; spectacole, concerte – permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție și doar pentru vaccinați, testați sau cei care au trecut prin boală; spectacole, concerte, festivaluri în aer liber - max 1.000 de spectatori, mască de protecție obligatorie și doar pentru vaccinați, testați sau persoane care au avut Covid; activități recreative și sportive în aer liber- max. 10 de persoane care nu locuiesc împreună; evenimente private (nunți, botezuri) – maximum 200 de persoane în interior și cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate anticovid și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, precum și la terasele acestora este permisă până la capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 05.00 – 02.00 doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități.
Restaurantele și cafenelele, în interiorul clădirilor, precum și terasele pot funcționa până la 50% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5.00-2.00. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate, testate sau au avut Covid.
Activitatea în baruri, cluburi și discoteci este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5.00-2.00, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
Sălile de jocuri de noroc pot funcționa până la 50% din capacitatea maximă a spațiului. Participarea este permisă doar pentru persoanele vaccinate, testate, respectiv persoanele care au avut Covid.
Piscinele interioare pot funcționa până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu acces doar pentru vaccinați, testați sau cei care au avut Covid. confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
Municipiul Suceava și comuna Sucevița intră oficial în scenariul galben începând cu data de 20 septembrie a.c., ora 00:00, pentru o perioadă de 14 zile, și vor fi aplicate următoarele măsuri: competiții sportive la max. 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între persoane, cu acces doar pentru cei vaccinați, testați sau care au avut Covid în ultimele 6 luni; spectacole, concerte în aer liber - max. 2.500 de spectatori vaccinați, testați sau care au avut Covid, și cu purtarea măștii de protecție.
Activitățile recreative și sportive desfășurate în aer liber – max. 30 de persoane care nu locuiesc împreună; nunți, botezuri, mese festive etc. – max. 150 de persoane în exterior sau maximum 100 de persoane în interior, cu respectarea normelor de protecție sanitară. La stabilirea numărului de persoane în exterior și/sau în interior nu sunt luate în calcul persoanele care au vârsta mai mică de 16 ani. Dacă participanții sunt vaccinați, testați sau au certificat că au avut Covid pot participa max. 300 de persoane în interior, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană.
La cursuri de instruire și workshopuri pentru adulți pot participa max. 150 de persoane în interior și max. 200 de persoane în exterior, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii de protecție și cu respectarea normelor de sănătate publică; conferințe – max. 150 de persoane în interior, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii de protecție și cu respectarea normelor de sănătate publică; mitinguri și demonstrații – max. 100 de persoane, cu mască de protecție, menținerea distanței fizice de minimum 1 metru între participanți și asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană, acolo unde este posibil.
Activitatea în baruri, cluburi și discoteci este permisă fără a depăși 70% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5.00-2.00, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare; săli de jocuri – max. 70% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5.00-2.00, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
Tot din data de 20 septembrie a.c., ora 00.00, CJSU a dispus, pentru o perioadă de 14 zile, pentru comunele Șcheia și Todirești, măsuri restrictive de scenariu roșu: competiții sportive cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între persoane, cu acces doar pentru cei vaccinați, testați sau care au avut Covid; spectacole până la 50% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție, cu aceleași reguli de acces; spectacole în aer liber, festivaluri – max. 1.000 de spectatori și cu purtarea măștii de protecție, idem condițiile de acces; nunți, botezuri – max. 200 de persoane în interior și cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu certificat de vaccinare, testare sau de trecere prin boală; activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, precum și la terasele acestora este permisă până la capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 05.00 – 02.00 doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități.
Restaurantele și cafenelele, în interiorul clădirilor, precum și terasele pot funcționa până la 50% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5.00-2.00. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;
Accesul în baruri baruri, cluburi și discoteci este permis doar persoanelor vaccinate și fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului, în intervalul orar 5.00-2.00. Sălile de jocuri de noroc vor funcționa până la 50% din capacitatea maximă a spațiului. Participarea este permisă doar pentru persoanele vaccinate, testate sau au avut boala; aceleași condiții de acces sunt la piscinele interioare.
În orașul Solca și în comunele Botoșana, Frătăuții Vechi, Horodnic de Jos și Poieni Solca se interzice circulația persoanelor din, în afara locuinței/ gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în intervalul orar 20:00 – 05:00, cu următoarele excepții: deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi; deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente; deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei; deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie.
Prevederile încetează dacă incidența zilnică cumulată la 14 zile pentru fiecare din unitățile administrativ-teritoriale vizate este mai mică sau egală cu 3,5/1000 de locuitori.
De asemenea, se instituie obligativitatea pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, din orașul Solca, comunele Botoșana, Frătăuții Vechi, Horodnic de Jos, Poieni Solca, să își organizeze și să își desfășoare activitatea în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în intervalul orar 05:00 – 18:00. Măsura încetează când incidența scade sub 3,5 la mie. Dana HUMOREANU