Cazul activistului de mediu Tiberiu Boșutar și al celor doi cameramani care au fost încercuiți și sechestrați în pădure, în comuna Panaci, la limita cu Șaru Dornei, se dovedește a fi de o gravitate extremă, cel puțin în ceea ce-l privește pe Boșutar.
Tiberiu Boșutar ar fi fost umilit în mod crunt în pădure de grupul format din cel puțin cinci agresori. Sunt detalii care nu pot fi prezentate, dar care le sunt cunoscute polițiștilor, fiind și o filmare în acest sens, realizată se pare chiar de agresori. Boșutar a spus chiar el că a fost dezbrăcat la pielea goală și umilit.
Așadar, pe lângă agresiunile fizice în sine, în pădure s-a petrecut și un alt gen de agresiune, cel puțin la fel de grav.
Un alt detaliu important este că polițiștii, prin activități specifice, au identificat și depistat deja 11 persoane implicate în eveniment, pe care le-au condus la sediul Poliției municipiului Vatra Dornei, în vederea audierii și stabilirii participației fiecăreia dintre acestea.
Printre principalii vizați se află un silvicultor de la Ocolul Silvic Dealu Negru, un ocol privat din Bistrița-Năsăud. Totuși, agresorii sunt localnici, toți din zonă.
Agresiunea și umilirea pleacă de la vechi frustrări ale celor din zonă
Există și o filmare făcută de Tiberiu Boșutar în decembrie 2020, intitulată “Dezastrul din Ocolul Silvic Dealu Negru”, în care spune că a identificat sute de cioate nemarcate, care, ulterior reclamațiilor sale, au devenit marcate, fiind “acoperit” furtul din pădure. La vremea respectivă, principalii vinovați indicați de el erau pădurarul titular de canton și inginerul care avea “la mână” ciocanul de marcat.
Cei doi cameramani și activistul s-au deplasat la București, unde au depus reclamații la Direcția de Investigații Criminale a Poliției române. Această opțiune a lor, de depunere a sesizării la București, încurcă un pic rapiditatea anchetei, având în vedere că cercetările sunt derulate de polițiștii de la Vatra Dornei, sub coordonarea unui procuror local.