Un control efectuat săptămâna trecută de Garda Forestieră Suceava, împreună cu IPJ Suceava, într-o pădure privată, administrată de un ocol silvic privat, a dus la depistarea a numeroase nereguli, de la tăieri ilegale de arbori, furt, la folosirea unui dispozitiv silvic de marcare fals.
Astfel, în perioada 06 – 10 septembrie, în baza unei sesizari, delegații Gărzii Forestiere Suceava au organizat o acțiune comună de control împreună cu delegați ai Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, într-un fond forestier aparținând unui operator economic din localitatea Ciumârna. Suprafața de fond forestier verificată se află pe raza localității Demăcușa, comuna Moldovița și are în total nouă hectare, fiind administrată de Ocolul Silvic Bucovina.
“S-a constatat tăierea fără drept a unui număr de 26 arbori. A rezultat un volum calculat după diametrul la cioată de 21,464 mc și o valoare a prejudiciului de 15.462,57 lei inclusiv TVA.
În această suprafață se află în curs de exploatare o partidă de produse accidentale (arbori uscați, rupți, doborâți de vânt). În afara arborilor care fac obiectul partizii, au fost identificate un număr de 21 cioate care aveau aplicat un dispozitiv de marcare având același indicativ ca și cel aplicat pe arborii din partidă, pentru care există suspiciunea că este un dispozitiv artizanal (fals). Controlul a fost efectuat imediat după producerea acestor fapte, astfel încât cea mai mare parte a arborilor marcați cu dispozitivul suspect de a fi fals s-au regăsit la fața locului, fiind arbori verzi ce nu corespund naturii produsului din partidă (accidentele I). Pe cioplajul aplicat la înălțimea de 1,30 metri a acestor arbori nu este înscris nici un număr curent. Cioplajele pe care sunt aplicate mărcile suspecte par a fi de câteva zile, fiind date cu pământ pentru a părea mai vechi, comparativ cu cele de la marcarea inițială care sunt înrășinate. În urma inventarierii a rezultat un volum aferent acestor cioate de 28,308 mc și o valoare a prejudiciului de 20.687,41 lei inclusiv TVA”, a precizat inspectorul-șef al Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Gășpărel.
De asemenea, au fost identificați 43 de arbori demarcați, de foarte mici dimensiuni (diametre în jur de 14 cm), arbori uscați pe picior. În proximitatea arborilor identificați mai sus, au fost identificate mai multe resturi de lemn (așchii) pe care se puteau observa urme de vopsea de culoare verde (culoarea cu care a fost marcată partida de produse accidentale).
“Aceste nereguli constatate fac obiectul unei sesizări penale cu trei capete de acuzare: tăiere fără drept, furt de arbori și folosirea unui dispozitiv fals de marcare. Garda Forestieră Suceava asigură permanent respectarea legislației din domeniul silvic și cinegetic, având toleranță zero față de orice abatere de la normele legale în vigoare”, a adăugat Mihai Gășpărel.
Garda Forestieră Suceava a întocmit un raport prin care solicită Comisiei de atestare a operatorilor economici pentru activitatea de exploatare forestieră retragerea Atestatului de exploatare pentru operatorul economic care a efectuat exploatarea în această suprafață. De asemenea, s-au aplicat și trei sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea regimului silvic, cu o valoare totală a amenzilor de 11.000 lei.