Festivalul Internațional de Grafică Satirică și Literatură Umoristică „Umor la … Gura Humorului”, ediția XXXI, eveniment organizat de Primăria Gura Humorului, prin Centrul Cultural Gura Humorului, Consiliul Județean Suceava, Centrul Cultural Bucovina, Asociația Culturală Fair Play, Asociația Caricaturiștilor Profesioniști și de Elită din România (ACPER), Fundația Popa's și Uniunea Epigramiștilor din România (UER), desfășurat la finele lunii iulie, a fost o reușită. Mai multe detalii despre festival ne-a oferit maestrul Viorel Corodescu-COV, care de 21 de ani oferă un premiu personal în cadrul festivalului. Tema acestei ediții, pentru ambele secțiuni: Grafică satirică și Literatură umoristică a fost: „Cușca Libertății”. Președintele de onoare al festivalului a fost maestrul Ştefan Popa - Popa's. La Secțiunea de grafică satirică, președinte a fost maestrul Gabriel Bratu (Craiova), caricaturist și vicepreședinte al ACPER.
· Premianți
Cei 253 de participanți adulți și 92 de copii, din 53 de țări, s-au întrecut cu lucrările lor pe simezele Muzeului Obiceiurilor Populare din Gura Humorului, care a găzduit Salonul de Caricatură, cu 350 de desene umoristice, din cele aproape 2.000 de lucrări aduse în concurs.
Câștigători la secțiunea Grafică satirică: Premiul 1 – Nima Shahmiri – Iran; Premiul II – Pepe Sanmartín – Peru; Premiul III – Maya Tcholakova – Bulgaria; Premiul III – Rajeendra Kumar – India; Premiul „George Gavrilean”- Wilber Chavarria Centeno – Nicaragua; Premiul „Viorel Corodescu-COV” – Bortă Ambrozie Ovidiu (BOA) – (Suceava); Mențiunea I – Pavel Constantin – România; Mențiunea II – Jin Xiao Xing – China; Mențiunea II – Vojtech Krumpolec – Slovacia; Mențiunea II – Zhaleh Yoosefinezhad – Iran; Mențiunea III – Luc Descheemaeker – Belgia; Mențiunea III – Alexander Sergeev – Rusia.
Diplomă specială s-a acordat Școlii de Artă din Urali (Rusia), care a impresionat prin desenele celor 90 de copii. Pe simeze au fost apreciate de public și lucrările caricaturiștilor români: Leonte Năstase, Gabriel Boboc, Victor Eugen Mihai-VEM, Pamfil Horodnic, Nicolae Lengher (Nick), Cornel Chiorean, Răzvan Horobeț, Gelu Pascal, Gabriel Prundel, Gogu Neagoe, Istvan Para, Marian Lupu, Aurel. Șt. Alexandrescu- Alex, Viorel Corodescu-COV, Constantin Ciosu, ale premianților Ovidiu Bortă - BOA și Constantin Pavel, dar și ale caricaturiștilor din juriu: Gabriel Bratu și Radu Bercea, aceștia având expoziții personale.
· Literatură umoristică
Secțiunea de Literatură umoristică l-a avut ca președinte pe maestrul Cornel Udrea, regizor, scriitor umorist, critic literar și epigramist (Cluj-Napoca), iar ca membri pe epigramiștii Petru Ioan Gârda (Cluj-Napoca) și pe Ioan Toderașcu (Iași), dar și pe scriitorul și jurnalistul sucevean Ioan Manole. La secțiunea lucrărilor de Epigramă și Poezie umoristică ale celor 40 de caricaturiști au fost acordate următoarele premii și mențiuni: la Epigramă: Premiul I – Grigore Chitul – Bistrița; Premiul II – David Valentin – Orăștie; Premiul III – Stelică Romaniuc – Ploiești; La Poezie Umoristică: Premiul I – Ana Drăgoianu – Țânțăreni, GJ, Premiul II – David Valentin (Orăștie), Premiul III – Grigore Cotul – Bistrița. Au primit mențiuni: Sanda Nicucie – București, Cătălina Orșivschi – Vama, Suceava; Vasile Vajoga – Iași, C-tin Moldovan (Mănăstirea Humorului).
În cadrul festivalului au avut loc mai multe lansări de carte, cărți umoristice cu ilustrațiile caricaturistului Radu Bercea, avându-i ca autori pe prof. Constantin Bulboacă (Fălticeni), cu volumul „Epigrame și caricaturi cu și fără COVID” și pe prof. Gheorghe Solcan (Gura Humorului), cu volumele „Teleportarea”, un mic jurnal de vacanță pentru copii și „Gânduri evadate din siguranță”, ambele mult apreciate de colegii care le-au prezentat. Maestrul Viorel Corodescu-COV a menționat că prof. Gheorghe Solcan, cu acest prilej, și-a serbat un dublu eveniment (75 de ani de viață și 14 volume editate, autorul acordând autografe celor prezenți). În rândul publicului s-au aflat epigramiștii humoreni Constantin Moldovan și Sorin Poclitaru, dar și caricaturiștii Radu Bercea și Viorel Corodescu-COV.
· Caricaturistul Bortă Ambrozie Ovidiu (BOA), „o stea valoroasă în caricatura noastră”
Maestrul Viorel Corodescu-COV este nelipsit de la acest festival de 31 de ani, alături de Radu Bercea, George Gavrilean și Florin Șușinschi, fiind „naș” al acestui festival-concurs. El a acordat și în acest an premiul personal „COV” (al 21-lea premiu personal), premiu care a ajuns la caricaturistul Bortă Ambrozie Ovidiu (BOA), „o stea valoroasă, în ultimul timp, în caricatura noastră”. Maestrul Viorel Corodescu-COV, caricaturistul sucevean (ex-ieșean), a fost sărbătorit și el anul acesta la Ateneul Național Iași, în cadrul Festivalului Internațional de Grafică Satirică și Literatură Umoristică „Scârț! Umor...”, ediția a II-a, la împlinirea vârstei de 75 de ani, din care mai bine de 50 de ani au fost „în slujba umorului desenat”. El a mai adăugat că a fost încântat de salonul de caricatură humorean, care s-a prezentat la un înalt nivel artistic. Organizatorii evenimentului, prof. Sever Dumitrache (Casa de Cultură Gura Humorului) și Robert Galavan (Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina Gura Humorului), cu aportul Fundației Popa's și al primarului - umorist Marius Ursaciuc, primarul orașului Gura Humorului, au făcut ca totul să funcționeze în cele mai bune condiții. „Revenirea în juriu a mai multor seniori valoroși, precum Gabriel Bratu, Vasile Crăiţă-Mândră, revenirea cuplului italian Sandro Poggiali - Giorgio Cegna, dar și a veteranei Vera Romaniuc din Gura Humorului <mama bună a acestei manifestări>, a ridicat ștacheta evenimentului”, a completat maestrul Viorel Corodescu-COV.