Prim-ministrul Florin Cîțu a declarat, vineri, după ședința de lucru pe tema măsurilor privind începerea anului şcolar, că vrea ca activitatea școlară să înceapă cu prezență fizică și să rămână cu prezență fizică.
"Am avut două lucruri pe care le-am spus la început. Am spus - şi rămân ferm pe acestea: vreau ca anul acesta anul şcolar să înceapă cu prezenţă fizică şi să rămână cu prezenţă fizică. Avem tot ceea ce ne trebuie ca anul acesta şcolar să începem cu prezenţă fizică, să rămânem cu prezenţă fizică", a declarat Florin Cîţu. De asemenea, el a spus că a cerut ca ceremoniile de începere a anului școlar să se desfășoare cât mai aproape de normalitate.
La rândul său, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că toți participanții la ședința de lucru - ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, secretarul de stat Raed Arafat, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare - au agreat că școlile trebuie să rămână deschise cu prioritate.
"Practic, toţi participanţii la această discuţie au agreat că şcolile trebuie să se deschidă primele şi să se închidă ultimele. Din această perspectivă, am agreat, sub rezerva validării la nivel CNSU, că vom ţine şcolile deschise până la pragul de 6 la mie. Peste pragul de 6 la mie sigur că apar o serie de condiţii, aceste condiţii nu vor dezavantaja persoanele vaccinate, fie că vorbim de elevi cu vârsta peste 12 ani, fie că vorbim de cadre didactice”, a afirmat ministrul Cîmpeanu.
Peste pragul de la 6 mie, a spus acesta, măsurile se vor lua în funcţie de vârsta elevilor și de specificul activităţii, iar în cazul carantinării se va opri activitatea. „Eu personal îndrăznesc să sper că nu vom ajunge la pragul de 6 la mie, deci vom putea menţine toate şcolile deschise", a mai spus ministrul Educației. Peste incidența de 6 la mie, vor rămâne deschise doar creșele și grădinițele, până la carantină, și clasele de școală cu elevi vacccinați.
În ceea ce privește purtarea măştii de protecție, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a afirmat că în unitățile de învățământ va fi obligatorie în continuare pentru toți copiii peste 6 ani. Totodată, ea a spus că este de preferat ca activităţile sportive să se desfăşoare în spaţii deschise și că menținerea școlilor deschise cât mai mult timp, cu prezență fizică, este prioritară.
Festivităţile de început de an şcolar vor putea fi organizate, dar numai cu purtarea măştilor de protecţie de către toţi participanţii, cu o durată maximă de o oră şi jumătate.