Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
joi, 19 aug 2021 - Anul XXVI, nr. 193 (7805)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Lecții de viață având ca model continuitatea pădurii și trăirea în armonie cu natura

Joi, 19 August 2021 (10:53:23)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sectorul Agro-silvic bisericesc și Sectorul Misiune, Departamentul Activități de Tineret au organizat în data de 15 august 2021 o drumeție tematică pe traseul ce unește Mănăstirea Putna de Mănăstirea Moldovița.

Tinerii membri ai Asociației Tinerilor Ortodocși Suceveni, coordonaţi de pr. Justinian Cojocar, de la Biserica „Sf. Dumitru” Suceava au luat calea Mănăstirii Moldovița, după ce au participat la “Serbarea de la Putna 150- Continuitatea unui ideal”. Au schimbat straiele de sărbătoare pe echipamentul de drumeție și au pornit în explorarea frumosului ținut dintre cele două mănăstiri emblematice ale Bucovinei. Drumul de la Putna la Moldovița leagă patru lăcașuri de cult: Mănăstirea Putna, Mănăstirea Sihăstria Putnei, Schitul Secrieș și Mănăstirea Moldovița.

Prima oprire a fost la Cascada Bursuc, o cădere permanentă de apă cu o înălțime de 8 metri. Aici tinerilor le-a fost prezentat modul de formare al cascadelor, rolul socio-economic al apelor, precum și rolul apelor curgătoare în mediul înconjurător și în echilibrul ecosistemelor forestiere.

În contextul schimbărilor climatice, al impactului nociv al produselor pe bază de petrol, dar și al poluării antropice asupra cursurilor de apă, apele de munte devin adevărate rezervoare de apă potabilă, apa potabilă fiind una dintre resursele esențiale ale viitorului.

Cea de-a doua temă abordată și exemplificată în teren a fost cea a regenerării naturale și artificiale a pădurii, paza și combaterea dăunătorilor.

Zona prezentată a fost în cadrul Ocolului Silvic Silva Bucovina ce administrează pădurea aflată în proprietatea unităților de cult din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Tinerii au înțeles, prin prezentarea comparativă, care sunt caracteristicile regenerării naturale și ale împăduririi. De asemenea, au văzut atât modul de producere a puieților de brad, cât și a celor de molid și paltin de munte.

Pepiniera de brad așezată la umbra arborilor bătrâni asigură producția puieților necesari împăduririlor din districtul Secrieș al Ocolului Silvic Silva-Bucovina. Tinerii au învățat astfel că bradul, specie de umbră, nu suportă, în tinerețe, lumina directă a soarelui, având nevoie de umbrirea fie a unor arbori mai înalți, fie prin sisteme artificiale de umbrire.

O ultimă oprire tematică a fost prilejuită de prezentarea pepinierei Secrieș, cu specii de molid și de paltin de munte. Aici tinerii au văzut etapele pe care le parcurge un puiet forestier de la sămânță până la a fi apt pentru a face față vieții din pădure și a trăi între 100 și 150 de ani, timp în care asigură funcții esențiale pentru natură și om.

“Așadar, am învățat împreună că natura este condiție de bază a dezvoltării armonioase a omului și precum silvicultorii predau de la o generație la alta grija administrării pădurii, așa și moștenirea culturală trebuie păstrată și predată de la o generație la alta odată cu sădirea și cultivarea zilnică a dragostei față de credință și față de Dumnezeu”, a spus Ciprian Muscă, președintele Asociației Forestierilor din România, care i-a însoțit pe tinerii ortodocși în frumoasa lor drumeție tematică, pe traseul credinței și pe cel al comuniunii cu natura.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lecții de viață având ca model continuitatea pădurii și trăirea în armonie cu natura.
 Vizualizări articol: 1388 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Lecții de viață având ca model continuitatea pădurii și trăirea în armonie cu natura5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei