Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
sâmbătă, 14 aug 2021 - Anul XXVI, nr. 189 (7801)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Mănăstirea Putna, locul în care astăzi românismul, unitatea și credința au devenit mai puternice

Duminică, 15 August 2021 (15:24:13)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mănăstirea Putna a îmbrăcat, astăzi, haine de sărbătoare, mii de pelerini fiind prezenți atât la hramul de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, dar și la „Serbarea de la Putna”, eveniment care a marcat împlinirea a 150 de ani de la „Marea Serbare de la Putna” din 1871. Încă de la primele ore ale dimineții, miile de pelerini au umplut aproape până la refuz curtea mănăstirii. Fără doar și poate, impresionant a fost faptul că aproape toți cei prezenți în curtea mănăstirii erau îmbrăcați în costume populare, iar un număr foarte mare de pelerini au venit cu steaguri tricolore pentru a rememora momentul marii serbări a românismului de acum 150 de ani. Printre pelerini au fost unii care au venit și cu pancarte pe care se puteau citi mesaje precum „Ortodoxia este seva neamului românesc”, „Școala s-a născut în pridvorul bisericii” sau „Biserica Ortodoxă este Maica Neamului Românesc”.

Preafericitul Daniel: „Maica Domnului este rugătoare pentru toată lumea, dar în mod special este rugătoare pentru fecioare şi mame”

Sfânta Liturghie a fost oficiată de patriarhul României, Preafericitul Daniel împreună cu un sobor de ierarhi format din Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscop al Romanului și Bacăului, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcop al Hușilor, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Înainte de slujbă, Preafericitul Părinte Daniel alături de șapte ierarhi ai Bisericii Ortodoxe, a fost condus, în sunet de buciuc, în biserica Mănăstirii Putna de către un sobor de preoți și diaconi, pentru a se închina la mormântul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare.

La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a amintit momentele de început ale sărbătorii de astăzi. „Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului începe să se răspândească mai întâi la Ierusalim, apoi la Constantinopol, începând cu secolul al V-lea, deci după anul 400. Despre adormirea Maicii Domnului Sfânta Scriptură nu spune nimic, pentru că nu s-a scris despre aceasta, dar tradiţia Bisericii noastre a consemnat faptul că Maica Domnului a trecut la viaţa veşnică şi anume a murit la Ierusalim în casa în care stătea şi a fost dusă să fie înmormântată în satul Ghetsimani”.

Patriarhul României a vorbit și despre mutarea la Cer a Maicii Domnului, amintind scrierile Sfinților Părinți. „Informaţii despre această trecere a Maicii Domnului la viaţa veşnică, sau această mutare a ei, ne oferă mai multe scrieri despre viaţa Maicii Domnului, dar mai ales predici ale unor părinţi sfinţi ai Bisericii. În secolul al VIII-lea, mai ales, ne-au lăsat predici de o mare frumuseţe despre Adormirea Maicii Domnului Sfântul Ioan Damaschin, Sfântul Gherman, Patriarhul Constantinopolului, şi scrieri imnografice, liturgice, precum cele ale Sfântului Cosma Melodul”. (…) „Pentru că din trupul ei S-a format Trupul lui Dumnezeu Cuvântul, Fiul cel veşnic al Tatălui ceresc, născut veşnic din Tată fără mamă, S-a născut ca om din mamă fără tată, nu putea să rămână în mormânt şi să cunoască stricăciunea, sau coruptibilitatea, trupul din care Dumnezeu Cuvântul S-a întrupat. De aceea, atât sinaxarul, cât şi condacul spun că ea a fost mutată la viaţa cerească, mai întâi sufletul, în momentul morţii, al despărţirii sufletului de trup, şi la scurt timp şi trupul ei, care a fost mutat la viaţa cerească lângă Fiul ei”.

Preafericitul Părinte le-a mai spus celor prezenți că „Maica Domnului este rugătoare pentru toată lumea, dar în mod special este rugătoare pentru fecioare şi mame, pentru că ea a rămas Pururea Fecioară, şi pentru mame sau familii pentru că ea a alăptat şi a crescut pe Fiul Său, Iisus Hristos”.

În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a hirotesit întru arhimandrit pe părintele protosinghel Paraschiv Dabija, Vicar Administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei, și pe părintele protosinghel Teofil Obreja, econom al Mănăstirii Putna.

Un moment deosebit a fost și cel în care Preafericirea Sa a dăruit Mănăstirii Putna un set de Sfinte Vase de argint masiv, aurite, lucrate în atelierele Patriarhiei Române.

De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a oferit distincții de vrednicie celor care s-au implicat în organizarea manifestărilor aniversare prilejuite de împlinirea a 150 de ani de la Marea Serbare și Congresul Studenților de la Mănăstirea Putna din 1871.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mănăstirea Putna, locul în care astăzi românismul, unitatea și credința au devenit mai puternice.
 Vizualizări articol: 1834 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 3 voturi
Mănăstirea Putna, locul în care astăzi românismul, unitatea și credința au devenit mai puternice2.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei