Timp de trei zile, în perioada 14-16 august, credincioșii armeni din întreaga țară, alături de cei români, se află în perelinaj tradițional la Mănăstirea Hagigadar, prilejuit de sărbătorirea Hramului Bisericii închinat Adormirii Maicii Domnului. În acest an credincioșii sărbătoresc și împlinirea a 620 de ani de la înființarea Episcopiei Armene la Suceava și a 500 de ani de la târnosirea Bisericii Armene ”Sfânta Cruce” din Suceava.
Programul liturgic a debutat în cursul zilei de sâmbătă, când credincioșii armeni de pretutindeni, în frunte cu Preasfințitul Părinte Episcop Datev Hagopian, Întâistătătorul Eparhiei Armene din România, s-au adunat la sediul Consiliului Parohial Armean din Suceava și în Biserica Armeană ”Sfânta Cruce”, unde începând cu ora 17.00 au participat la Sfânta Liturghie prilejuită de împlinirea a 500 de ani de la târnosirea bisericii din centrul Sucevei, precum și slujba de pomenire a ctitorilor, binefăcătorilor și vrednicilor de pomenire slujitori ai acestui lăcaș. Veniți cu nădejdea de împlinire a unor dorințe, credincioșii au participat apoi în curtea Consiliului Parohial la confecționarea tradiționalelor „urechiușe” prezente în supa cu urechiușe, cea care dă savoare mesei praznicului armean din fiecare an, după Sfânta Liturghie de la Mănăstirea Hagigadar.
Duminică dimineață credincioșii au urcat colina mănăstirii armene și au participat la Sfânta Liturghie prilejuită de sărbătorirea Hramului Bisericii închinat ”Adormirii Maicii Domnului”. Mulți dintre ei au urcat în genunchi colina și au înconjurat în același mod biserica mănăstirii Hagigadar, cu speranța împlinirii dorințelor pe care și le-au pus. Recunoscută de sute de ani pentru puterea miracolului Împlinirii Dorințelor, biserica din vârful colinei, al cărui nume în limba armeană înseamnă tocmai ”Împlinirea Dorințelor” adună în jurul ei mii de credincioși. La finalul slujbei credincioșii participă la praznicul tradițional cu supă de urechiușe și friptură de vită cu orez, mâncăruri tradițional armenești făcute de sute de ani pentru marele eveniment religios.
În cea de-a treia zi de sărbătoare, luni, 16 august, începând cu ora 10:00, la Mănăstirea Zamca va avea loc slujba de pomenire a morților.