luni, 9 aug 2021 - Anul XXVI, nr. 184 (7796)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Saltele murdare, paturi cu arcuri scoase, bucătărie învechită, mâncare insuficientă și lipsa unui psihiatru și a unui stomatolog, descoperite la Centrul de la Sasca Mică

Luni, 9 August 2021 (19:50:26)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Saltele murdare, paturi cu arcuri scoase, bucătărie învechită, mâncare insuficientă și lipsa unui psihiatru și a unui stomatolog sunt doar o parte din neregulile grave descoperite recent la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Sasca Mică de Consiliul de monitorizare a implementării convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități.

Consiliul a constatat că cei 330 de beneficiari locuiesc în condiții mizere, greu de imaginat, pe saltele rupte, murdare cu fecale și urină, dorm pe paturi cu arcurile rupte, nu sunt lăsați în timpul zilei să stea în camere, să se odihnească, motiv pentru care mulți dintre ei dorm pe bănci, în curtea centrului, unde, de multe ori, își fac și nevoile. Cu toate acestea, comisia a găsit în depozite saltele noi, nefolosite, lenjerie curată, la fel, nefolosită pentru bolnavi.

Tot reprezentanții consiliului de monitorizare au declarat că centrul de la Sasca Mică nu are medic psihiatru, deși prezența acestuia e obligatorie într-o asemenea instituție, și nici un medic stomatolog.

 

·        „Condițiile de viață ale acestor beneficiari sunt condiții inumane, am găsit oameni chinuiți”

Capacitatea totală a centrului este de 390 de locuri, dar adăpostește 330 de bolnavi. Un alt punct vulnerabil găsit de consiliul de monitorizare este și bucătăria, la momentul controlului fiind murdară, cu veselă învechită, iar bolnavii s-au plâns că mâncare este slabă, insuficientă. „Suntem primii din cadrul Consiliului de Monitorizare care am reușit să ajungem în cel mai mare centru de acest fel din România. Am descoperit lucruri de neimaginat. Condițiile de viață ale acestor beneficiari sunt condiții inumane, am găsit oameni chinuiți.

Am găsit condiții administrative precare, am găsit un personal foarte slab calificat, niște oameni care nu ne-au mărturisit cum s-a putut ajunge în această situație, iar problema este că noi am reușit să scoatem la iveală aceste lucruri fără un sprijin din partea lor. Bineînțeles că toată lumea acolo le vede bune și frumoase”, a povestit Emanuel-Gabriel Botnariu, președintele consiliului de monitorizare, pentru postul Antena 3. 

 

·        Verificări. Măsuri în consecință

Am cerut un punct de vedere al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava, oferit de purtătoarea de cuvânt a acestei instituții, Nicoleta Daneliuc. Aceasta ne-a spus că acele saltele și paturi rupte nu erau folosite pentru bolnavi, ci erau adunate în anumite magazii și urmau să fie casate. „Pentru că sunt 330 de beneficiari, dar capacitatea centrului este de 390, au rămas libere anumite încăperi, în care au fost adunate materiale care nu mai pot fi folosite. În acele magazii au fost găsite de comisie obiectele deteriorate, echipamente care nu erau folosite pentru bolnavi. Bolnavii, pe timpul zilei, fiind cald, erau scoși la aer în curtea centrului. Este posibil ca unii dintre ei să se fi întins pe bănci, să fi adormit. Deratizarea centrului se face la solicitarea șefului centrului, după întocmirea unui referat. După ce s-a văzut raportul întocmit de Consiliul de monitorizare a implementării convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități, conducerea DGASPC Suceava o făcut la rândul ei o comisie care va face verificări la centrul de la Sasca Mică, cel mai mare din țară. În funcție de cele constatate se vor lua și anumite măsuri”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Saltele murdare, paturi cu arcuri scoase, bucătărie învechită, mâncare insuficientă și lipsa unui psihiatru și a unui stomatolog, descoperite la Centrul de la Sasca Mică.
 Vizualizări articol: 2798 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Saltele murdare, paturi cu arcuri scoase, bucătărie învechită, mâncare insuficientă și lipsa unui psihiatru și a unui stomatolog, descoperite la Centrul de la Sasca Mică0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei