La Muzeul de Istorie Suceava va avea loc miercuri, 18 august 2021, la ora 13:00, lansarea cărții „Istoria românilor canadieni: 1890-2020”, volum semnat de bucovineanul Ștefan Străjeri, născut în comuna Pojorâta, dar stabilit încă din anul 2003 în SUA, statul Michigan.
Cartea va fi prezentată de dr. Gabriel Cărăbuș, managerul Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava.
„Istoria românilor canadieni: 1890-2020” a apărut la Editura Anamarol și va fi lansată la Suceava în prezența autorului. Scriitor, jurnalist, editor la Curentul Internațional şi autorul valoroasei monografii „Românii americani de la Marile Lacuri”, Ștefan Străjeri își surprinde din nou publicul cu un volum foarte valoros. Purtând o dragoste „nețărmurită” pentru istorie, Ștefan Străjeri a adunat sute de documente, colecții întregi de publicații, biografii ale unor personalități, reușind astfel, după o muncă asiduă, să scoată la lumină cartea „Istoria românilor canadieni: 1890-2020”.
În prefața cărții, prof. univ. dr. Anca Sîrghie, de la Sibiu, a scris: „Monografia lui Ștefan Străjeri este traversată, ca de un fir roșu, de ideea puterii de sacrificiu a celor care au cutezat să-și părăsească vetrele strămoșești, ca să se stabilească într-un Eldorado iluzoriu, în acel Promised Land, unde abia urmașii primei generații de imigranți, cu copiii lor, au avut sentimentul adaptării la viața din Lumea Nouă. Până la urmă, întreaga carte este o mare poveste, cu mii după mii, cu zeci de mii după zeci de mii de destine românești”.
Ștefan Străjeri s-a stabilit pe 20 aprilie 2003 în statul Michigan din SUA, implicându-se în viața jurnalistică prin preluarea publicaţiei Curentul Internaţional. Prezent cu viu interes la manifestările locale ale românilor americani, a avut iniţiativa sărbătoririi Zilei Naţionale a României, de 1 Decembrie, la Detroit, începând cu anul 2008. În 2006, a primit premiul de excelenţă, pentru promovarea românismului, din partea postului de radio Vocea Basarabiei din Chişinău, Republica Moldova. A făcut parte dintre membrii fondatori ai Societăţii Româno-Americane „Avram Iancu” din Detroit/Michigan şi a fost unul dintre ctitorii Asociaţiei Jurnaliştilor Români din America de Nord (NARPA – North-American Romanian Press Association). În 14 iulie 2011 s-a numărat printre membrii fondatori ai Forumului Românilor de Pretutindeni ale cărui baze fuseseră puse la Câmpul Românesc de la Hamilton, Canada. Pe 7 mai 2011, a primit la Gala Celebrităţilor Româno-Americane o diplomă de apreciere, într-o acţiune organizată în Las Vegas de Consulatul Onorific al României, împreună cu postul de televiziune TVR Internaţional.
În ziarul Curentul Internaţional a publicat articole de istorie, inclusiv despre românii emigraţi în America. Este autorul monografiei „Românii americani de la Marile Lacuri” (Editura Anamarol, Bucureşti, 2014), care a avut un succes de public cu totul deosebit. La 1 iunie 2014 a fost distins cu titlul de Cetăţean de Onoare al localităţii sale natale, comuna Pojorâta, judeţul Suceava.
Dacă v-am trezit interesul pentru această carte valoroasă, pentru autorul acesteia, Ștefan Străjeri, emigrant la rândul său, care și-a dorit să afle și să împărtășească și cititorilor săi cum și-au păstrat românii identitatea în Canada, nu ratați evenimentul cultural de pe 18 august, organizat de Consiliul Județean Suceava, Muzeul Național al Bucovinei, în colaborare cu Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava.