Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 31 iul 2021 - Anul XXVI, nr. 177 (7789)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

19 lucrări de pictură realizate de doi tineri absolvenți ai Universității „George Enescu” Iași, expuse la Galeriile de Artă Rădăuți

Duminică, 1 August 2021 (14:16:22)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

19 lucrări de pictură realizate de doi tineri proaspăt absolvenți ai Universității de Artă „George Enescu” Iași, Oana Bejinari din Rădăuți și Marius Enachedin Bacău, au fost expuse la Galeriile de Artă Rădăuți și pot fi admirate până pe 16 august.

Vernisajul expoziției „Log Out”a avut loc sâmbătă, 31 iulie. La vernisaj au participat familiile și prietenii celor doi tineri artiști, maestrul Mihai Pânzaru-PIM, prof. Ioana Ducra, care i-a fost profesoară de desen Oanei în timpul liceului, inspectorul școlar adjunct Ioan Dumitru Puiu, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, avocatul Traian Andronachi, un public nu foarte numeros, dar care a venit cu tot dragul la acest eveniment cultural din Rădăuți.

 

·        Invitație la o liniște neîntreruptă

După cum au spus-o chiar protagoniștii expoziției, Oana și Marius, prin aceasta ei au încercat să aducă împreună două proiecte, „unite sub conceptul de solitudine, izolare”.

Pandemia cu care ne confruntăm la ora actuală le-a impus și tinerilor artiști o reducere a timpului petrecut cu ceilalți, iar această izolare socială a demonstrat dificultatea lor de a gestiona momentele de singurătate. „Epoca postmodernă în care ne aflăm este caracterizată de o tehnologie omniprezentă, ceea ce duce la schimbarea sensului de singurătate, din moment ce necesitatea de a fi conectat permanent este imperator”, explică Oana. 

Lucrările celor doi prieteni artiști invită publicul la ,,deconectare”, „la o liniște neîntreruptă, în care să ne confruntăm cu propriile emoții și gânduri, fără a fi tulburați de stimulii externi”.

 

·        Din ce în ce mai singuri...

,,Log Out” își propune, de asemenea, să scoată în evidență faptul că în societatea contemporană „se creează falsa iluzie că suntem conectați la tot ce se întâmplă în jurul nostru”. În realitate, ne-au spus cei doi tineri artiști și prieteni, asistăm la o ,,deconectare” spirituală pentru a putea fi disponibili în lumea virtuală.

„Sub forma unui joc de-a v-ați ascunselea, figurile, plantele se ascund după diverse obiecte, pentru a ilustra o situație din care dorim să ieșim, să evadăm. În prezent, invențiile tehnologice contribuie la scopul de a ne menține conectați, chiar și la mii de kilometri distanță. Astăzi, putem vorbi cu oricine, oricând, de oriunde, lumea atingând astfel un nivel exagerat de hiper-conectivitate”, este de părere Oana.

Cu toate acestea, spun cei doi, statisticile arată faptul că ne simțim din ce în ce mai singuri, ceea ce dovedește faptul că tehnologiile ce ne aduc împreună ne izolează de fapt de ceilalți, de lumea reală. Aceasta fiind esența expoziției realizate de cei doi tineri. În acest context, rolul artistului este de a identifica problemele cu care ne confruntăm și de a semnala prin mijloace artistice faptul că „societățile contemporane descurajează petrecerea timpului în singurătate”.

 

·        Vrea să crească din punct de vedere profesional, în domeniul artei, dar mai ales la nivel spiritual

Oana Bejinari este fiica mijlocie a meșterilor populari rădăuțeni Maricica și Florin Bejinari. Artizan autodidact bucovinean, Florin Bejinari s-a specializat în iconografie și pictură pe diferite suporturi. El a scos anul trecut de sub tipar, la editura Bifrost, București, 2020, minialbumul „Rime cromatice”: Pictură și Poezie, care conține 31 de fotografii cu picturile de artă naivă ale sale, precum și, în mod inedit, tot atâtea poezii, scrise de meșter.

Se spune că așchia nu sare departe de trunchi. Cu siguranță că și Oana moștenește talentul de la părinți. Aceștia au susținut-o mereu, oferindu-i sprijin moral, multă atenție, dat și sfaturi care au ajutat-o în evoluția ei în domeniul artei.

În lucrările expuse de Oana la Galeriile de Artă Rădăuțiobservăm că ea analizează experiența solitudinii în epoca postmodernă, „urmărind decodarea conceptului de izolare voluntară și conștientă”. Lucrările ei abordează această problemă cu care, trebuie să recunoaștem, ne confruntăm la ora actuală, pentru a demonstra că izolarea socială temporară de contextul social ajută la înțelegerea modului în care suntem modelați de contextul respectiv. Acest proces interior, care poate fi uneori inconfortabil, ne provoacă la o confruntare cu noi înșine, susține Oana. Universul artistic creat de artistă prin elementele de limbaj plastic conturează intenția de a dezvolta o stilistică personală, punând în lumină o temă de actualitate.

Oana Bejinari ne-a spus că își dorește să își construiască, pas cu pas, o carieră în domeniul artei, să expună cât mai multe lucrări, să aibă expoziții, să crească atât din punct de vedere profesional, dar mai ales la nivel spiritual.

 

·        Umbre ale generațiilor trecute

În picturile lui Marius Enache, artistul din Bacău care își dorește, de asemenea, o carieră frumoasă pe plan artistic, întâlnim personaje inocente, „aflate într-un context nefavorabil, într-o atmosferă tensionată”. La el, spațiul creează senzația de atemporalitate, „iar personajele sale sunt înghețate, ca niște umbre ale generațiilor trecute”. Deducem că lucrările sale explorează relația dintre „memoria colectivă și haos, dezastru, abordând în același timp problema funcționalității unui spațiu, precum și războiul și efectele traumatice ale acestuia”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 19 lucrări de pictură realizate de doi tineri absolvenți ai Universității „George Enescu” Iași, expuse la Galeriile de Artă Rădăuți.
 Vizualizări articol: 1179 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
19 lucrări de pictură realizate de doi tineri absolvenți ai Universității „George Enescu” Iași, expuse la Galeriile de Artă Rădăuți0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei