Mai mulți suceveni care au venit cu avionul din Marea Britanie, pe aeroportul din Iași, au fost depistați de Poliția de Frontieră din aeroport că aveau documente false de vaccinare anticovid sau de testare. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, comisar-șef Denis Lazăr, a declarat, vineri, pentru Monitorul de Suceava, că este vorba despre două curse de avion de la Londra, la care unii dintre pasageri au prezentat pe aeroport documente false. La primul dintre zboruri au fost 17 astfel de pasageri, „majoritatea din județele Suceava și Vaslui”, potrivit comisarului-șef Denis Lazăr, iar la cel de-al doilea, din seara zilei de 29 iulie, despre 12 cetăţeni români, cu vârste cuprinse între 25 şi 40 de ani, domiciliaţi pe raza judeţelor Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi şi Vaslui, care au prezentat adeverinţe ce purtau însemnele autorităţilor engleze, din care rezultă că au avut şi s-au vindecat de SARS-CoV-2, documente ce s-au dovedit a fi false.
Purtătorul de cuvânt al ITPF Iași a afirmat că, la întrebările polițiștilor, persoanele respective au declarat că au procurat hârtiile prezentate prin intermediul unor persoane, ale căror date nu le cunosc. „Cei de la primul zbor au declarat că au plătit câte 50 de lire fiecare, cei de la zborul de aseară au spus că au plătit câte 30 de lire fiecare”, a arătat comisarul-șef Denis Lazăr.
Cu aceste hârtii românii reveniți din Marea Britanie, aflată în zona roșie a incidenței cazurilor Covid-19, au vrut să evite carantina de 14 zile la sosirea în România.
Primul caz de pasageri cu documente false a fost înregistrat la Iași în urmă cu câteva zile, când 17 persoane au prezentat la intrarea în țară hârtii care atestau că ar fi avut Covid-19, ar fi fost vaccinaţi sau testaţi PCR.
Poliţiştii de frontieră efectuează acum cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.
În ceea ce privește aeroportul din Suceava, DSP ne-a comunicat vineri că asistenții medicali care fac triajul epidemiologic și solicită persoanelor care sosesc din străinătate prezentarea documentelor justificative care să ateste vaccinarea anti-COVID-19, trecerea prin boala sau rezultatul negativ al unui test RT-PCR în vederea exceptării de la măsura carantinei nu au posibilitatea de a stabili autenticitatea hârtiilor prezentate. „În situația în care vor exista suspiciuni în privința documentelor enumerate anterior, se vor sesiza organele abilitate în vederea verificării autenticității”, ne-a transmis vineri dimineață DSP Suceava. Din informațiile noastre, în zilele următoare polițiștii de frontieră din aeroportul din Suceava îi vor instrui pe angajații DSP cu privire la elementele pe care trebuie să le urmărească la documentele menționate.