Mai mulți elevi de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus, elevi din clasele a X-a și a XI-a de la învățământul profesional, domeniul Fabricarea produselor din lemn, însoțiți de profesorul de instruire practică Mihai Teodoriuc și prof. Florin Gheorghiță, coordonatorul proiectului, au participat, în perioada 27 iunie – 17 iulie 2021, în Paphos (Cipru), la un stagiu de pregătire profesională. Este vorba de primul flux al proiectului Erasmus+ „Carpenthry workshop - tradiție și inovație în prelucrarea produselor din lemn”). Stagiul de practică a fost intermediat de firma Rivensco Consulting LTD, care a asigurat atât logistica mobilității, cât și pregătirea culturală a participanților și s-a realizat la firma de primire: Woodworks A. Anastasiou (PAFOS) LTD.
Prof.Angelo Cătălin Bărbuță, directorul Liceului Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus, ne-a spus că obiectivul general al proiectului este îmbunătăţirea competenţelor profesionale, sociale, formarea unui comportament profesional bazat pe respect, comunicare, deschidere faţă de parteneri şi pregătirea elevilor din domeniul fabricării produselor din lemn pentru viaţa profesională şi integrarea rapidă pe piaţa muncii. „S-a urmărit formarea abilităţilor şi deprinderilor practice specifice domeniului Fabricarea produselor din lemn prin parcurgerea a 90 de ore din modulul CDL - <Debitarea reperelor din lemn masiv>. De asemenea, îmbunătăţirea nivelului de cunoaştere a unei limbii străine, pentru creşterea gradului de relaţionare şi comunicare şi acumularea de informaţii privind cultura şi tradiţia europeană în general pentru integrarea mai rapidă pe piața muncii sau continuarea studiilor pentru elevii VET”, a explicat directorul Liceului Tehnologic „Ion Nistor”.
· Urmează un nou program de formare
Validarea rezultatelor mobilității s-a făcut prin documentul de mobilitate Europass. Organizatorii spun că experiența participării la acest proiect s-a dovedit a fi una benefică atât pentru cei 14 elevi participanți, cât și pentru profesorii participanți la mobilitate, nu doar din punct de vedere profesional, ci și personal. La acest fapt a contribuit ospitalitatea gazdelor și a localnicilor, atmosfera relaxată în care s-au desfășurat activitățile, locurile încărcate de semnificație pe care participanții le-au vizitat (Mormintele regilor, Parcul arheologic, Băile Afroditei, zona rurală și Muzeul etnografic Paphos, Stâncile Afroditei Petra tou Romiou, Mănăstirea Sf. Neofit, Portul Limassol) și orașul Paphos. Monitorizarea activității a fost făcută de către directorul Liceului Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus, prof. Angelo Cătălin Bărbuță, în perioada 13-17 iulie 2021.
În cursul anului școlar 2021-2022, după cum am aflat de la reprezentanții liceului din Vicovu de Sus, se va organiza al doilea flux pentru elevii din clasa a X-a, domeniul Fabricarea produselor din lemn, și un flux pentru un program de formare al cadrelor didactice din domeniul VET de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus, prin activităţi de job shadowing organizate de Rivensco Consulting LTD Cipru.