Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 23 iul 2021 - Anul XXVI, nr. 170 (7782)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Nici un sistem de monitorizare a milioanelor de metri cubi de steril din iazurile de decantare nu funcționează

Vineri, 23 Iulie 2021 (14:01:25)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Starea tehnică a iazurilor de decantare din județul Suceava a fost verificată, în perioada 12-14 iulie a.c., de o comisie interinstituțională constituită prin ordin al prefectului de Suceava, Iulian Cimpoeșu. Prefectul Cimpoeșu a informat, vineri, care au fost constatările comisiei și măsurile dispuse pentru siguranța iazurilor de decantare, implicit a populației care locuiește în aval de acestea. Conform raportului, după control comisia care a fost pe teren a avertizat că în afară de iazul de decantare Ostra, care nu este echipat cu sistem de monitorizare DATA LOGGER, deoarece starea de stabilitate este bună, la nici unul dintre celelalte iazuri verificate nu sunt funcționale sistemele DATA LOGGER de acumulare a datelor și cele formate din piezometre și înclinometre.

Astfel, la iazul de decantare Dealu Negru, iaz de coastă situat pe malul drept al râului Moldova, în comuna Fundu Moldovei, supravegherea este asigurată de o echipă de intervenţie specializată, formată din 4 oameni care realizează lucrări de întreţinere (decolmatări şanțuri de gardă, refacere gărduleţe coastă) și pază. Iazul a fost pus în funcţiune în anul 1967, şi-a încetat activitatea în anul 2002, are o suprafaţă de 5,65 ha, iar cantitatea depusă este de 696 mii mc.

Potrivit prefectului, aici comisia a constatat menținerea fenomenului accentuat de ravenare, pe taluzele superioare ale iazului; partea inferioară a taluzului este parţial vegetată, preponderent cu mesteacăn, și nu există acumulare de apă pe plaja iazului. Pe câteva dintre ravenele importante s-a observat că sunt montate gărduleţe de retenţie din lemn. Nu este oglindă de apă pe plaja iazului, accesul la sonda inversă este funcţional - izvorul amonte iaz decantare este preluat de sonda inversă, șanțul de gardă de la baza depozitului de steril este necesar a fi decolmatat și în cursul anului 2021, până la data controlului, nu s-au prelevat probe de apă, au notat membrii comisiei de verificare.

Tot în comuna Fundu Moldovei se află și iazul de decantare Pârâul Cailor, în supravegherea aceleiași echipe de intervenție. Acest iaz a fost pus în funcţiune în anul 1979 şi a încetat activitatea în anul 2002. Are o suprafaţă de 12,06 ha, iar cantitatea depusă este de 925 mii mc. Aici au fost constate fenomene de ravenare în partea superioară a taluzului iazului de decantare. Partea inferioară a taluzului este parţial vegetată, nu exista acumulare de apă pe plaja iazului la data controlului, grătarul metalic pentru retenţia plutitorilor de la la intrarea în galeria de subtraversare era curățat, dar nu există o verificare a stării tehnice a galeriei de subtraversare a iazului decantare, făcută de către experți autorizați.

·      Iazul Tărnicioara pare cel mai afectat

Iazul de la Tărnicioara, iaz de vale amplasat pe terasa inferioară a văii pârâului Brăteasa şi pe versantul estic al culmii Ilocerca, este supravegheat de o echipă de intervenţie specializată, formată din 7 oameni, care realizează lucrări de întreţinere (decolmatări şanturi de gardă, refacere gărduleţe coastă) și pază. Echipa supraveghează și depozitul de steril Valea Tărnicioara, iazurile de decantare Ostra A,B,C și Poarta Veche, care au deservit Uzina de Preparare Tarnița.

Conform informării transmise de prefect, la Tărnicioara, pe ramura Scăldători, grebla de retenţie plutitori în partea stângă în sensul de curgere a apei este degradată în proporţie de cca. 60%, prin excavarea sub acţiunea apei, în jurul încastrării. Tronsonul afectat este deplasat, digurile de gabioane de pe ramura Scăldători și ramura Tărnicioara sunt rupte la contactul cu versantul drept, apa circulând prin zona afectată. Pavajului realizat pe paramentul amonte al digului de capăt ramura Scăldători este deteriorat parțial, zonele din amonte dig capăt Scăldători şi Tărnicioara sunt colmatate cu material aluvionar şi plutitor, iar grebla de retenţie plutitori din zona Tărnicioara este colmatată în proporție de 90%. Pe taluzul principal comisia a constatat prezenţa sterilului antrenat de vânt şi apele de şiroire, peste covorul vegetal, aprox. 80% din suprafaţa acestuia, unde acesta a fost compromis. În zona Tărnicioara, canalul betonat pentru evacuarea apelor pluviale de pe drumul acces iaz decantare, pe o lungime de cca. 100 m, este parţial distrus. Nu există o verificare a stării tehnice a galeriei de subtraversare a iazului de decantare, de către experți autorizați, și în zona limitrofă turnului de preluare a apelor mari din spatele digului de capăt Scăldători/ Tărnicioara s-au constatat acumulări de material aluvionar. Nu sunt analize privind calitatea apelor în perioada 2020 – 2021.

·      Iazurile Valea Straja, Poarta Veche, Ostra și Dumitrelu

Iazul de decantare Valea Straja este situat pe pârâul Straja, în comuna Ostra. A fost pus în funcțiune în anul 1989 și a încetat activitatea în data de 31 decembrie 2005. Are o suprafață de 12,58 ha și o capacitate de 1.496 mii mc, iar cantitatea depusă este de 1.320 mii mc. La acest iaz, pe plajă există acumulare de apă în zona sondei inverse nr. 2, în funcţiune și, de asemenea, există două sonde inverse de rezervă. Supravegherea iazului de decantare este asigurată de către constructor.

Iazul Poarta Veche, de coastă, este situat pe valea pârâului Brateasa, comuna Ostra, a fost pus în funcțiune în anul 1972 și a încetat activitatea în anul 1975. Are o suprafață de 4,085 ha, cu o cantitate depusă de 496 mii mc. Taluzul iazului este parţial vegetat, cu vegetaţie ierboasă şi pe plaja iazului, pe latura dinspre versant și vegetație arboricolă în zona punții de acces la sonda inversă. Comisia a constatat o ravenă în taluzul principal și distrugerea gărdulețelor de coastă.  

Iazul de decantare Ostra, cu compartimentele A-B-C, este un iaz de coastă situat pe valea pârâului Brateasa, funcțional în perioada 1965 -1972. Este asecat și în întregime revegetat. Are o suprafață de 7,51 ha, iar cantitatea depusă este de 1.903 mii mc. Suprafaţa iazului de decantare este parțial vegetată.

Iazul de decantare Dumitrelu, din Călimani, este iaz de vale, amplasat pe valea pârâului Dumitrelu, care are bazinul de recepţie de 10,8 kmp, fiind afluent de stânga al pârâului Neagra Şarului. Comisia a constatat acumularea de material antrenat de ploi în spatele greblei amplasate pe valea principală a pârâului Dumitrelu, precum și menținerea volumului de material aluvionar acumulat în barajul Pinu până la nivelul drumului de acces la iazul de decantare Dumitrelu. Supravegherea depozitului de steril este asigurată de o echipă de intervenţie specializată, formată din 5 oameni. Galeria hidrotehnică de evacuare a apei din bazinul pârâul Dumitrelu prezintă acumulări ale sedimentelor care sunt la un nivel de atenționare (colmatare parțială de aproximativ 75 - 80%).

Monitorizarea calității apelor din perimetrul minier nu se mai realizează din anul 2017.

·      Măsuri dispuse pentru punerea în siguranță a iazurilor de decantare

Ca măsuri necesare pentru funcționarea în stare de siguranță a iazurilor de decantare ce au deservit unitățile de preparație minieră din județul Suceava, comisia a solicitat verificarea stării tehnice, de către un expert tehnic autorizat, a galeriilor de subtraversare/ ocolire care preiau cursurile de apă pe care sunt acestea construite, la Pârâul Cailor, Dumitrelu, Valea Tărnicioara, iazuri de decntare la care nu sunt lucrări de punere în siguranță în derulare.

Pentru toate depozitele de steril uzinal din județul Suceava se va face o verificare a stării tehnice a acestora, de către un expert tehnic autorizat, din punct de vedere al stabilității, cu punerea în funcțiune a unui sistemul de monitorizare. De asemenea, la Dumitrelu și Valea Tărnicioara se vor executa lucrări de decolmatare a greblelor antiplutitori din spatele digurilor de capăt de pe pârâul Dumitrelu și respectiv pârâul Scăldători, inclusiv accesul în turnurile de deversare, iar galeria hidrotehnică de evacuare a apei din bazinul pârâului Dumitrelu va fi, de asemenea, decolmatată. Se vor reface gărdulețele de coastă în zona de ravenare de pe iazurile de decantare Dealu Negru și Poarta Veche, se vor decolmata șanțurile de gardă și se va curăța zona de acces la sonda inversă de pe plaja iazului Poarta Veche.

Concluziile rapoartelor privind starea de siguranţă a iazurilor de decantare, în urma expertizelor tehnice realizate, vor fi raportate instituţiilor abilitate, iar rezultatele analizelor efectuate în laboratorul CONVERSMIN SA vor fi transmise către ABA Siret și SGA Suceava, a mai spus prefectul de Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nici un sistem de monitorizare a milioanelor de metri cubi de steril din iazurile de decantare nu funcționează.
 Vizualizări articol: 2158 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nici un sistem de monitorizare a milioanelor de metri cubi de steril din iazurile de decantare nu funcționează0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei