Înscrierile la Universitatea „Ștefan cel Mare” (USV) Suceava pentru sesiunea din iulie s-au încheiat marți după-amiază. Prof. univ. dr. Ștefan Purici, prorector al USV, a declarat că în această sesiune s-au înscris la programele de licență zi 2.225 de candidați și 3.439 de opțiuni, la licență ID – 255 de candidați, 330 de opțiuni și la masterat sunt 738 de candidați, 1.106 opțiuni. Pe locurile pentru persoanele din mediul rural s-au înscris 43 de candidați și 64 de opțiuni, pe locurile pentru romi sunt 4 candidați și 5 opțiuni, pe locurile pentru persoanele care provin din sistemul de protecție socială sunt 14 candidați, 21 de opțiuni, iar pe locurile pentru românii de pretutindeni sunt 356 de candidați, cu 543 de opțiuni. Majoritatea candidaților pentru aceste locuri provin din Republica Moldova, pe locul doi se plasează românii din Ucraina, dar sunt și candidați români cu domiciliul în Spania sau Italia.
Potrivit prorectorului Ștefan Purici, printre programele cu cea mai mare concurență se numără Pedagogie, din cadrul Facultății de Științe ale Educației, unde sunt 2,5 candidați pe un loc, Psihologie, cu 2,2 candidați/ loc, Asistență Medicală Generală – 2 candidați/ loc, Drept – 2 candidați/ loc, specializările cu limba engleză principală – 1,8 candidați/ loc, Poliție Locală – 1,6 candidați/ loc.
· Facilități pentru viitorii studenți
O imagine mai exactă va fi în data de 29 iulie a.c., când se încheie perioada de înmatriculare pentru candidații declarați admiși în această sesiune. A doua sesiune de admitere se va desfășura în perioada 6-13 septembrie (fără zilele de sâmbătă și duminică) pentru specializările unde nu există probe și 6-10 septembrie pentru specializările unde există probe. Înmatricularea candidaților care vor fi admiși în sesiunea de toamnă se va face până cel mai târziu la data de 20 septembrie, pentru sesiunea de toamnă.
Universitatea din Suceava oferă în acest an candidaților 1.210 locuri bugetate (fără taxă) și 1.700 de locuri cu taxă disponibile la ciclul de studii de licență, 435 de locuri pentru studii de licență ID și 639 de locuri la masterat. Un număr de 41 de locuri sunt alocate absolvenților de liceu din mediul rural, 10 locuri sunt pentru absolvenții de liceu proveniți din sistemul de protecție socială, iar alte 10 locuri sunt rezervate candidaților de etnie romă.
Locurile bugetate sunt repartizate pe cele peste 120 de programe de studiu la nivel de licenţă, masterat, doctorat, post-doctorat și formare continuă. În acest an candidații au și opțiuni noi, precum Echipamente și sisteme medicale, Tehnică dentară, Autovehicule rutiere, Echipamente de comandă și control pentru autovehicule, Robotică, Rețele și software de comunicații, Energetică și tehnologii informatice, Științe gastronomice și Resurse umane.
Indiferent de facultatea sau programul de studiu pentru care vor opta, toți studenții din primul an vor primi un laptop, însoţit de o cartelă SIM cu abonament de date cu o durată de valabilitate de minim 9 luni și cu minimum 50 GB pe lună. De asemenea, primii 3 studenți înmatriculați cu taxă, la anumite programe de studiu, vor primi pentru primul an de studii burse de studii speciale, iar peste 30% dintre viitorii studenți vor primi burse lunare cu valori cuprinse intre 600 și 1.100 lei pe lună, timp de 12 luni.
Acolo unde este cazul, la cererea candidaților, formulată în momentul înscrierii, va fi asigurat sprijin adițional adaptat nevoilor persoanelor cu handicap, în conformitate cu prevederile legale.