Cazul tinerei strangulate, băgată în sac și abandonată în scara unui bloc din Burdujeni, de către propria familie, mamă și frate, arată superficialitatea relației dintre instituțiile de asistență socială, pe de o parte, și cei pe care îi au în grijă și asistenții personali, pe de altă parte.
Asistentul social Dan Cîrcu, de la Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Suceava, a declarat că mama tinerei strangulate este încadrată ca asistent personal al fiicei sale, din anul 2001. În baza contractului cu primăria, mama trebuia să prezinte de două ori pe an un raport de activitate și să-i asigure fiicei condiții decente de trai și îngrijire. Ultimul raport, din luna iunie a acestui an, nu a fost adus și reprezentanții Direcției urmau să o contacteze, să vadă de ce.
În ceea ce privește vizitele la domiciliu efectuate periodic de angajații Direcției de Asistență Socială, pentru verificarea modului în care asistentul personal își îndeplinește obligațiile asumate, ultima a fost în anul 2018. „Colegii care au efectuat vizita la domiciliu la această familie au scris atunci că totul era în regulă”, a declarat Dan Cîrcu.
Conform informațiilor noastre, mama nu se află în evidență cu tulburări psihice, avizul medical la angajare atestând că starea ei de sănătate este bună. Nu am reușit să aflăm cu certitudine dacă în cei 20 de ani care au trecut de la angajarea ca asistent personal această femeie a mai fost evaluată de vreun medic sau psiholog, dar informațiile de până acum ar arăta că acest lucru nu s-a întâmplat.
Luni, atât mama, cât și fratele tinerei strangulate și băgate în sac au fost consultați de un psihiatru, care a recomandat internarea imediată la Psihiatrie.