Polițistul sucevean Dan Ciprian Sfichi, rămas cu grad de infirmitate după ce a fost lovit cu o sabie în cap în timpul unei percheziții desfășurate în septembrie 2017, a făcut, în mod simbolic, câțiva pași alături de un coleg polițist care aleagă într-un tur al României, pentru a strânge fonduri destinate copiilor colegilor săi care au murit de Covid.
Imaginile emoționante arată cum Ciprian a făcut eforturi pentru a ține pasul cu colegul său, fiind ținut pe loc de infirmitatea de pe partea stângă.
Dănuț Cernat, polițist în rezervă, aleargă prin România în cadrul unei campanii, iar în aceste zile tranzitează județul Suceava.
Ciprian Sfichi continuă și acum, la trei ani și jumătate de la atacul criminal, lupta pentru recuperare. El a trecut prin mii de ore de fizioterapie, kinetoterapie și prin tratamente medicamentoase. A făcut progrese importante, însă din păcate a trebuit să se pensioneze medical, cu grad de handicap.
”Eroul polițist și campionul maratonist au dat valoare unui traseu de alergare dificil în pădurile Bucovinei și au arătat că voința și valorile reale înving. Mulțumim, Dănuț, pentru inițiativă și efortul depus! Felicitări, Ciprian! Suntem alături de tine în maratonul zilnic pe care îl ai cu viața!”, a transmis comisarul-șef Ionuț Epureanu, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava.
Poliţistul Dan Ciprian Sfichi, de la Serviciul de Acţiuni Speciale, a fost la un pas de moarte după atacul din 5 decembrie 2017, ziua care i-a schimbat viața pentru totdeauna
La acea vreme, decembrie 2017, structurile de combatere a crimei organizate monitorizau de multă vreme o grupare de traficanți de droguri din zona Rădăuți.
La ora 6.00, poliţiştii de la Serviciul de Acţiuni Speciale, „mascaţii” poliţiei, au descins şi la locuinţa lui Alexandru Huţuleac, zis „Duţu”. Trei mascați ai poliției au intrat concomitent în locuința acestuia din Rădăuți, iar agresorul coborât în hol cu o sabie cu lama de peste 70 de centimetri a lovit de sus în jos, direct în capul lui Ciprian. Lovitura i-a despicat capul polițistului, care a supraviețuit aproape prin minune unei traume înfiorătoare. Efectul atacului criminal se vede și acum, la trei ani și jumătate distanță.
Alexandru Huțuleac este trimis în judecată în stare de arest preventiv, procesul stagnând în instanță de trei ani de zile, după cum am arătat recent într-un articol din Monitorul de Suceava.
· Dan Ciprian Sfichi, evidențiat de mai multe ori pentru modul în care își făcea meseria, una grea și riscantă
În articolul publicat în ediţia din 15 iunie 2018 a Monitorului de Suceava, Dan Ciprian Sfichi mi-a povestit că lucrează în poliţie din 2005, iar după doi ani petrecuţi la Poliţia Vicovu de Sus şi-a dorit altceva. Aşa a ajuns în 2007 la structura de intervenţie în forţă a poliţiei – Serviciul de Acţiuni Speciale (SAS), „mascaţii”, cum sunt cunoscuţi aceştia.
Poliţiştii de la Serviciul de Acţiuni Speciale sunt cei mai buni dintre cei mai buni la capitolul forţă fizică şi pregătire tactică, iar pentru a ajunge acolo este nevoie de teste şi de examene.
Dan Ciprian Sfichi făcuse foarte mult sport și era instructor de fitness atestat.
El este cel care, în 2010, a sărit în apa râului Moldova după Nicolae Florentin Muscă, obsedatul sexual din Măzănăeşti care violase mai multe femei, iar pe două le omorâse. În ziua respectivă violatorul fusese încercuit, iar Muscă, în disperare de cauză, a sărit în apa Moldovei deşi nu ştia să înoate.
La o altă intervenţie, în timp ce forţa o uşă, acelaşi Dan Ciprian Sfichi şi-a fracturat un braţ. Pentru meritele sale în cadrul mai multor acţiuni, Dan Ciprian Sfichi a primit de mai multe ori salariu de excelenţă.