35 de copii de la Școala Gimnazială „Ion Creangă” Suceava și 25 de copii de la Centrul Social de Zi „Sf. Vineri” Suceava participă, în perioada 12-16 iulie și 9-13 august, la mai multe activități din cadrul Școlii de vară, ediția I.
Proiectul s-a născut din dorința elevilor de a continua și în vacanța de vară prietenia formată în anul școlar 2020-2021. Între elevii de la Școala Gimnazială ,,Ion Creangă” Suceava și elevii care frecventează, după programul școlar, Centru Social de Zi „Sf. Vineri” - Asociația ,,Lumina Lină” Suceava, există o strânsă legătură, prietenie care este întreținută și de cadre didactice dedicate, asistenți sociali, oameni care își rup din timpul lor liber pentru a face copii fericiți.
În Centrul Social de Zi „Sf. Vineri”, viața celor mici, cu o situație materială precară, s-a schimbat. Au reînvățat să zâmbească, să se bucure de copilărie, să aibă rezultate mai bune la învățătură și să lege prietenii. Activitățile programate pentru Școala de vară sunt proiectate cu scopul de a le oferi copiilor experiențe noi, într-un mod interactiv și ludic, „prin cursurile organizate care devin un loc de cercetare, descoperire și învățare prin experimente și experiențe specifice vârstei. Deplasările în cadrul programului se vor efectua sub formă de drumeții, însoțiți de cadre didactice”.
· Diversitate. Învățare prin joc
Chiar dacă este vacanță, Școala de vară le dă posibilitatea copiilor să experimenteze situații de viață noi, majoritatea proiectate în cadru nonformal. Marți, 13 iulie, copiii aflați în cadrul programului Școala de vară au primit vizita reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bucovina al județului Suceava (ISU Suceava), tema propusă fiind: „Să învățăm să oferim ajutor!”. Pe 14 iulie, copiii vor participa la concursuri și jocuri sportive, tema aleasă de organizatori pentru cei mici fiind: „Mișcarea înseamnă sănătate”. Nu lipsesc din program nici petrecerile în pijama, dansurile, atelierele grădinarilor, plimbare cu trenul, vizite la muzeu, atelierul cofetarilor, carnavalul poveștilor, atelierul tipografilor, jocurile copilăriei etc., toate având ca scop, printre altele, „formarea unei atitudini pozitive față de potențialul propriu, dezvoltarea stimei de sine prin implicarea în activități care valorifică aptitudinile specifice ale elevilor; completarea cunoștințelor elevilor prin activități nonformale”.
· Implicare
Toate activitățile propuse pentru această Școală de vară nu s-ar fi putut desfășura dacă nu ar fi existat un spațiu adecvat, cum este cel oferit de protopopul Minu Mititelu, parohul Bisericii „Sf. Vineri” Suceava, Protopopiatul II Suceava, un preot care a înțeles cu mult timp în urmă câtă nevoie au de ajutor copiii care provin din familii defavorizate. Și nu numai că a înțeles, ci a și acționat și a dezvoltat proiecte sociale pilot, care funcționează și astăzi cu succes, fie că vorbim de copii sau de persoane adulte. Din ambele categorii, o mare parte se confruntă cu probleme financiare, emoționale, abuzuri, discriminări etc.
Organizatorii Școlii de vară de la Parohia „Sf. Vineri” Suceava sunt: prof. Brîndușa Gabor, prof. Valentina Ciobăniței (de la Școala Gimnazială „Ion Creangă” Suceava), prof. Petru Ilincăi (Școala Gimnazială Nr. 1), prof. Angela Aroneț (Școala Gimnazială ,,Jean Bart”), protopop Minu Mititelu (Protopopiatul Suceava II), pr. Dumitru Airinei (Biserica „Sf. Vineri” Suceava), asistent social Mihaiela Ciutac (Asociația „Lumină Lină” - Centrul Social de Zi „Sf. Vineri” Suceava).
Asistentul social Mihaiela Ciutac ne-a spus că Şcoala de vară este un proiect prin care se doreşte „socializarea, prin adaptare la celălalt, prin respectarea regulilor de grup. Copiii învaţă aici să descopere împreună, să comunice, să se organizeze, să respecte reguli, să avanseze propuneri, să aibă încredere în sine şi, mai ales, să se bucure împreună. Experienţele de grup încheagă prietenii, dărâmă barierele prejudecăţilor, dau naştere la solidarităţi şi adaptări la situaţii sociale în miniatură”.