Alianța Franceză din Suceava, în colaborare cu Centrul de Reușită Universitară al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, a organizat, în perioada 28 iunie - 9 iulie, prima serie a celei de-a doua ediții a Școlii de vară francofone/Ecole d’été francophone, sub genericul „Découvrir le français dès le plus jeune âge”.
După cum ne-a spus prof. dr. Petronela Munteanu, acest proiect francofon este deja foarte apreciat în rândul elevilor, părinților, profesorilor de limba franceză și al comunității locale și vizează creșterea nivelului de interes și motivație pentru studierea limbii franceze, dezvoltarea personală și profesională a elevilor, consolidarea poziției limbii franceze în contextul educațional actual.
Programul dens și diversificat al activităților a fost facilitat și de instituțiile partenere: Reprezentanța Organizației Internațională a Francofoniei la București, Agenția Universitară a Francofoniei, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Primăria Municipiului Suceava, Școala nr.1, Muzeul Național al Bucovinei, Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava, Asociația Profesorilor de Limba Franceză filiala Suceava, Inspectoratul Școlar Județean.
· Activitățile din prima săptămână
Agenda zilnică a celor două grupe de elevi participanți a cuprins un curs intensiv de două ore de limbă franceză, continuat cu activități educative diverse (culturale, artistice, sportive). Cursul de limbă franceză a propus celor două echipe de elevi, „Les Petits Amis” și „Les ADOrables”, activități interactive, antrenante, metode didactice inedite, jocuri (de dicție, oratorie, mimă), concursuri, teatru de marionete, caligrafie, desen, poezie și muzică francofonă. Conținuturile, adaptate în funcție de nivelul de competență lingvistică al fiecărei grupe, au fost abordate într-o manieră ludică, destinsă, de vacanță.
La finalul cursului de limbă franceză, la grupa „les ADOrables”, s-a făcut evaluarea cunoștințelor acumulate în cele două săptămâni, printr-un test cu itemi ce au vizat toate conținuturile abordate, în timp ce cursanții din grupa „Les Petits Amis” au concurat laun Jeu de l’Oie gigantic. Ambele activități au constituit un prilej de trecere în revistă a cunoştinţele achiziţionate pe parcursul celor două săptămâni, dar și un mod de a încuraja solidaritatea, competitivitatea, atenţia şi receptivitatea participanților.
Prof. dr. Petronela Munteanune-a mai spus că partea a doua a fiecărei zile a oferit elevilor participanți experiențe memorabile. „În prima săptămână, elevii au avut în agenda zilei vizite educative la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (la Galeria de Artă, la Biblioteca Universităţii), precum și veritabile lecții de istorie și de știință, oferite în cadrul vizitelor organizate la Complexul Muzeal „Bucovina”și la Muzeul de Științe ale Naturii. Activitățile culturale și educative au alternat cu cele sportive, organizate în Parcul Tătărași și la Bazinul de înot al Universităţii „Ștefan cel Mare” din Suceava”, a completat prof. dr. Petronela Munteanu.
Sfârșitul fiecărei săptămânii i-a reunit pe elevi, părinți și pe profesori la Teatrul Municipal „Matei Vişniec”, unde au vizionat spectacolul concert „Pisici 2” și în Parcul de agrement Tătărași, unde au putut asista la reprezentația în aer liber a piesei de teatru „Tragedia lui Don Cristobal și a Rositei” de Federico Garcia Lorca.
· Ateliere de teatru francofon
În a doua săptămână, cursul intensiv de limbă franceză a fost continuat de alte activități de învățare conexe. Astfel, primele două zile au fost destinate atelierului de teatru francofon animat de profesorul și actorul polonez Jan Nowak, care i-a antrenat și dinamizat pe copii cu tehnici teatrale insolite. Atelierul a ajutat elevii să descopere exerciții prin care își pot ameliora capacitatea de concentrare şi de memorare, să observe că ritmul vorbirii, sonoritatea vocii, gestica, mimica sunt metode prin care pot îmbunătăţi comunicarea și că teatrul poate fi o metodă alternativă, complementară, de învățare a limbii franceze.
Agenda săptămânii a fost completată cu atelierele desfășurate la Muzeul Satului Bucovinean. Aici, arta încondeierii, a „închistririi” ouălor, precum și a cusutului cu modele tradiționale, a fost aprofundată sub atenta îndrumare a îndemânaticelor doamne profesoare de la Muzeul Satului Bucovinean. Rezultatele muncii, ouăle încondeiate și semnele de carte cusute de mână de către micii artizani, au constituit o dovadă grăitoare a dibăciei, dar și a interesului lor pentru aceste meșteșuguri.
La ceremonia de închidere a cursurilor primei serii a Școlii de vară francofone/Ecole d’été francophone, pe scena Muzeului Satului Bucovinean, în fața părinților și a altor invitați, copiii au oferit un program susținut în limba franceză, au primit diplome și cadouri, după care au participat la un picnic francofon. Această serie a Școlii de vară francofone a fost coordonată de director profesor gradul I Mariana Roșca și profesor gradul I Daniela Sandu, iar cursurile au fost animate de prof. dr. Petronela Munteanu și prof. dr. Alexandra Sîrghi. Din echipa celor 11 voluntari a făcut parte și Emilia Sochay, elevă la Liceul Francez „Anna de Noailles” din București, francofonă nativ. Inițiatoarele și coordonatoarele Școlii de vară la Suceava sunt prof. univ. DHC Sanda-Maria Ardeleanu, președinte de Onoare al Alianței Franceze din Suceava, și lector univ. dr. Mariana Șovea, director al Alianței Franceze din Suceava.