În Piața „Nada Florilor” din Fălticeni, Fundația FARA organizează marți, 13 iulie, începând cu ora 10.00, un flashmob la care vor participa aproximativ 100 persoane, copii, beneficiari ai serviciilor primite în Centrul de zi Terapie și Recuperare „Sfânta Tereza” din Fălticeni și părinții lor, pentru a atrage atenția asupra nevoii de implicare a întregii comunități în sprijinirea persoanelor vulnerabile.Această activitate, susținută de primarul municipiului Fălticeni, prof. Cătălin Gheorghe Coman, face parte din seria evenimentelor desfășurate de Fundația FARA în județul Suceava cu ocazia aniversării a 30 de ani.
Pe 14 iulie, în Cetatea de Scaun a Sucevei, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, va decerna titlul de Cetățean de Onoareal Municipiului Suceava doamnei Jane Nicholson, fondatoarea Fundației FARA, „pentru toate eforturile sale, de aproape și de la distanță, de a da o șansă reală celor fără voce, familie, dragoste și oportunități, pentru un viitor în care să decidă singuri ce este mai bine pentru ei”.
· 30 de ani
Anul acesta, Fundația FARA împlinește 30 de ani de când Jane Nicholson, cetățean britanic, a venit în România. Cu dragoste de oameni, Jane a găsit resurse pentru a ajuta copiii care sufereau atunci în condițiile tragice din orfelinatele românești şi a pus bazele Fundației FARA. Conform datelor furnizate de reprezentanții FARA, „prin activitățile de strângere de fonduri și mobilizare a voluntarilor din Marea Britanie și munca responsabilă a echipei din România, Fundaţia FARA a transformat viețile a peste 10.000 copii şi tineri vulnerabili și tineri adulţi cu dizabilități, din instituţii de stat, familii și comunități sărace din județele Suceava, Ilfov și Satu Mare”.
Povestea Fundației FARA a început în 1997, în municipiul Suceava, când Jane a înființat prima casă de tip familial, Casa „Sfântul Nicolae”, unde copiii lipsiți de îngrijire și dragoste părintească au găsit un mediu armonios în care se puteau dezvolta sănătos. Având în vedere nevoile acute ale copiilor şi tinerilor vulnerabili, Fundația FARA a continuat dezvoltarea și implementarea programelor sale în județele Suceava, Ilfov și Satu Mare. În prezent, 710 beneficiari direcți din cele trei județe sunt sprijiniți de 104 angajați pentru depășirea problemelor cu care se confruntă, în special accesul limitat la oportunități de educație și dezvoltare din cauza abandonului şcolar, lipsei îngrijirii părintești, vulnerabilităților financiare ale familiei şi dizabilităților. 525 de beneficiari primesc diferite forme de suport prin programele derulate în județul Suceava.
· Planuri de viitor
„Ați luptat pentru mine chiar și atunci când eu nu mai voiam să o fac. Vă mulțumesc!”, a spus Cristian, unul dintre tinerii ajutați de FARA.Eforturile echipei Fundației FARA nu ar avea impact fără deschiderea către colaborare a autorităților locale, împărtășirea experiențelor și cunoștințelor cu alte ONG-uri, mobilizarea și coordonarea resurselor locale, naționale și internaționale şi implicarea permanentă a membrilor comunităților în care activăm.„Planurile noastre de viitor includ deschiderea unui centru comunitar de servicii integrate în comuna Preutești dedicat copiilor și familiilor vulnerabile. Scopul acestui centru comunitar este de a sprijini copii şi tineri în procesul educațional şi de a oferi consiliere şi îndrumare familiilor în vederea diminuării vulnerabilității sociale, reducerii inechităţilor și creșterii gradului de incluziune socială. Sensibilizarea şi mobilizarea implicării societății pentru reducerea efectelor sărăciei la nivel individual, familial și comunitar rămâne una dintre prioritățile noastre”, au declarat Roxana Girip și Regina Bulai, echipa de management executiv a Fundației FARA.