joi, 8 iul 2021 - Anul XXVI, nr. 157 (7769)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

S-a prelungit termenul de înscriere la concursurile din cadrul manifestării „Serbarea de la Putna 150. Continuitatea unui ideal”

Joi, 8 Iulie 2021 (13:26:55)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Termenul de înscriere la cele patru concursuri: creație literară, discursuri, creație plastică și creații video din cadrul manifestării „Serbarea de la Putna 150. Continuitatea unui ideal” s-a prelungit până pe 25 iulie 2021.

După cum au transmis reprezentanții ASCOR, „premiile vor consta în cununa de lauri a Serbării, medalie și diplomă, cărți, suma de 2000 / 3000 lei, precum și expunerea sau publicarea lucrărilor câștigătoare în revistele dedicate Serbării, în expoziții temporare și pe site-ul Serbării. Cel mai bun discurs va fi rostit pe scenă, la Mănăstirea Putna, în data de 15 august 2021”. Mai multe informații despre concursuri și înscriere găsiți pe https://www.serbareputna150.ro/concursuri/

 

·        „Este de datoria noastră, a generației de astăzi, să păstrăm viu idealul generației din 1871”

 

Vă reamintim că, în perioada 28 iunie – 5 iulie 2021, un grup de 50 de studenți de la principalele centre universitare din țară s-au întâlnit la Mănăstirea Putna, cu scopul de a participa la Sărbătoarea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, de a pregăti Congresul studențesc din 16 august 2021 și pentru a participa la un pelerinaj în județele Botoșani și Suceava.La finalul taberei, studenții au lansat un formular de înscriere la evenimentele așezate sub titulatura „Serbarea de la Putna – 150. Continuitatea unui ideal”, ce vor avea loc la Mănăstirea Putna, în perioada 14–16 august 2021.

Serbarea din acest an, conform organizatorilor, va avea două direcții principale: pe de o parte, să comemoreze împlinirea a 150 de ani de la „Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni” și de la „Primul Congres al Studenților Români de Pretutindeni”, organizate la Mănăstirea Putna în zilele de 15 și 16 august 1871, de către Mihai Eminescu, Ioan Slavici și alți studenți români de la Viena, iar pe de altă parte, să aducă în discuție idealurile generației de azi, cu accent pe construirea viitorului poporului român. Înscrierea la „Serbarea de la Putna – 150. Continuitatea unui ideal” se poate realiza prin completarea unui formular online. Președinte ASCOR Suceava, Laurențiu Brăneanu, a declarat:  „Mihai Eminescu afirma că «dacă o generație poate avea un merit, e acela de a fi un credincios agent al istoriei, de a purta sarcinile impuse cu necesitate de locul pe care îl ocupă în lănțuirea timpilor». Este de datoria noastră, a generației de astăzi, să păstrăm viu idealul generației din 1871, generație care a reușit să unească în cuget și în simțiri un întreg popor. Anul acesta, pe data de 15 august 2021, Sfântul Voievod Ștefan cel Mare ne așteaptă iarăși lângă al sau mormânt, călcând pe urmele celor din 1871 pentru a discuta, a ne ruga și, mai ales, pentru a ne simți români.”

 

·        Creație literară. Discurs

 

 

Concursul de creație literară pe care l-au inițiat tinerii studenți se adresează tuturor creatorilor de literatură, din țară și din străinătate, afirmați sau în curs de afirmare, elevi, studenți, alte categorii, temele sugerate fiind cele legate de eveniment: „Putna – Ierusalimul neamului românesc”, „România, în căutarea viitorului”, „Rezistența prin credință, în istorie”, „Sunt român și punctum”, „România unui nou ideal”, „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie?”, „Curajul și puterea de a fi și de a rămâne român în Europa”, „Refacerea unității românilor de pretutindeni”. Participarea la concurs se poate face cu unul sau mai multe genuri de creație literară: poezie, proză scurtă, eseu. Categorii de vârstă: liceeni, studenți, tineri 22 – 35 de ani.

La Serbarea din 1871, tânărul de 24 de ani A.D. Xenopol, doctor în drept (Berlin) și în filosofie (Giessen) a rostit un strălucit discurs festiv care a fost selectat în urma unui concurs. După 150 de ani, în 2021, organizatorii îi invită și pe tinerii români de azi să participe, la rândul lor, la un concurs de discursuri festive. Tema discursului va fi „Continuitatea unui ideal” sau oricare dintre temele propuse la concursul de creație literară. Categoria de vârstă: 18 – 35 ani.

 

·        Concursul de creație plastică. Creații video

 

Având în vedere că fiecare serbare de la Putna a fost marcată și printr-un simbol artistic intrat în patrimoniul cultural al mănăstirii, comitetul de inițiativă al „Serbării de la Putna – 2021” îi invită pe tinerii artiști plastici consacrați sau în curs de formare să participe la un concurs de creație.
Concursul de creație plastică se adresează celor care au talentul artistic de a exprima printr-o creație plastică (pictură, desen, sculptură) tema „Serbării de la Putna – 2021”. Pentru aceasta, se va ține cont de tema principală a Serbării: „Continuitatea unui ideal”. Categorii de vârstă: 14 – 19 ani; 20 – 35 ani. Creațiile artistice se vor trimite prin poștă sau curier, până la data de 25 iulie 2021, pe adresa Mănăstirii Putna: Mănăstirea Putna, Sat. Putna, nr. 201, Suceava, România, Cod: 727455, Telefon: 0758 607 794. Pe colet trebuie să menționați: „pentru concursul de creație plastică”. În interiorul coletului să adăugați datele de contact: numele și prenumele, localitatea, vârsta, numărul de telefon și/sau email-ul. Pentru siguranță, trimiteți și un e-mail la adresa or.051antuperabres@srucnoc, urmând ca la primirea coletului poștal organizatorii să vă confirme acest lucru.

În cadrul evenimentului „Serbarea de la Putna – 2021” se organizează și un concurs de creații video. Acestea vor consta în scurte filme de prezentare a Serbării de la Putna din anul 1871, evidențiind personalitățile marcante ale Serbării și idealurile care au însuflețit generația lor. Categoria de vârstă: 18 – 35 ani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului S-a prelungit termenul de înscriere la concursurile din cadrul manifestării „Serbarea de la Putna 150. Continuitatea unui ideal”.
 Vizualizări articol: 1198 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
S-a prelungit termenul de înscriere la concursurile din cadrul manifestării „Serbarea de la Putna 150. Continuitatea unui ideal”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei