Prefectul de Suceava, Iulian Cimpoeșu, a dispus verificarea tuturor iazurilor de steril din județ, din zone miniere, pentru evitarea producerii unor dezastre de mediu. Iulian Cimpoeșu a precizat că în urma precipitațiilor abundente înregistrate în județul Suceava în ultima perioadă, a fost constituită o comisie formată din reprezentanți ai mai multor instituții care va verifica starea tehnică a iazurilor de decantare. Iulian Cimpoeșu a spus că în cursul zilei de marți a convocat o ședință a acestei comisii, constituită din reprezentanți ai Instituției Prefectului, ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”BUCOVINA” al județului Suceava, ai Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Suceava, ai Direcției Silvice Suceava, ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava, ai Agenției pentru Protecția Mediului Suceava, ai SC CONVERSMIN SA București, punctul de lucru Vatra Dornei, și primarii localităților pe teritoriul cărora se află aceste iazuri de steril.
„În urma discuțiilor purtate, comisia a stabilit modalitatea de lucru, în vederea verificării stabilității iazurilor de decantare, cât și identificarea impactului asupra mediului. Ne dorim să identificăm problemele de la fiecare iaz de decantare din județul Suceava, să identificăm soluțiile tehnice pentru a fi remediate acestea și ulterior să facem demersuri pentru a asigura resursele financiare necesare finalizării lucrărilor de punere în siguranță, astfel încât să asigurăm un impact asupra mediului cât mai redus și siguranță pentru oamenii care trăiesc în comunitățile din aval de aceste iazuri de decantare”, a spus prefectul județului Suceava.
În județul Suceava sunt nouă iazuri de decantare cu steril, la Tărnicioara, Valea Straja, Ostra, Poarta Veche, Dealu Negru, Pârâul Cailor, Dumitrelu, Călimani și Valea Hajului, care sunt pline cu sterilul care a fost folosit la prepararea minereului, sulfului tehnic sau sărurilor de mangan.