Secția Neurologie a Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava a primit, din partea Organizației Europene de Stroke (AVC), premiul Angels cu statut „Platinum”, pentru rezultatele obținute în tratamentul pacienților cu atac vascular cerebral (AVC). Medicul-șef al secției, dr. Daniela Neagu, a declarat că distincția a fost acordată în urma evaluării activității din primul trimestru al acestui an. Premiile Angels – de nivel Diamant, Platină și Aur - sunt concepute pentru a recunoaște și recompensa echipele și persoanele dedicate practicii în tratamentul AVC. Managerul Spitalului de Urgență Suceava, dr. Alexandru Calancea, a arătat că Organizaţia Europeană de Stroke (ESO) a urmărit o serie de criterii de performanţă în acordarea acestei distincţii, „criterii pe care colectivul secţiei Neurologie, condus de dr. Daniela Beatrice Neagu, le-a îmbunătăţit permanent, pentru a se alinia standardelor europene de calitate”. Dr. Calancea a mai spus că spitalul îşi dezvoltă în permanenţă resursele în tratamentul accidentului vascular cerebral (AVC), „prin utilizarea celor mai noi şi performante metode de diagnostic, tratament şi îngrijire a acestor pacienţi”.
„Un pas important s-a realizat prin instruirea asistenţilor medicali, care acordă îngrijiri acestor pacienţi, prin participare la un alt proiect european - QASC, care vizează îmbunătăţirea calităţii vieţii, reducerea complicaţiilor şi a mortalităţii post-AVC. Acest proiect s-a desfăşurat în 10 etape şi se referă în principal la managementul tulburărilor de deglutiţie, al febrei şi al hiperglicemiei în primele 72 ore de la debutul AVC-ului, ceea ce ar putea conduce la o scădere a morbidităţii şi mortalităţii cu 16% la aceşti pacienţii”, a mai spus dr. Calancea.
Alte două spitale din România care au primit Angels de nivel Platină sunt Spitalul Universitar de Urgență Elias și Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea. Alte trei spitale românești – Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Urgență Floreasca și Spitalul Județean de Urgență Brașov au primit Angels Diamant.
Pentru a fi eligibile pentru competiție spitalele trebuie să trimită date de la cel puțin 30 de pacienți consecutivi cu AVC, într-un registru dedicat, folosind protocolul ESO. Performanțele le sunt evaluate pe baza criteriilor acestei organizații europene.