La prima probă scrisă a examenului național de bacalaureat din sesiunea iunie-iulie 2021 (Limba și literatura română), doi candidați suceveni au fost eliminați din examen pentru tentativă de fraudă. Unui elev i-a sunat telefonul în timpul examenului, iar celui de-al doilea candidat i-a fost găsit asupra lui un telefon mobil de către supraveghetori. Ambii elevi dădeau proba la centrul de examen de la Colegiul Tehnic „Lațcu Vodă” Siret. Aceștia nu vor mai avea dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Suceava, inspector școlar, prof. Ioan Cezar Anuței, a declarat că la prima probă scrisă a examenului național de bacalaureat din sesiunea iunie-iulie 2021 (Limba și literatura română) au fost prezenți 4.688 de candidați (96,97% din totalul candidaților înscriși la probă). Proba s-a desfășurat luni, 28 iunie, în 21 de centre de examen. Subiectele și baremul de corectare au fost publicate la ora 15:00, pe subiecte.edu.ro, de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație.
Conform edupedu.ro, particularitățile nuvelei, comentariul unei poezii scurte și text argumentativ despre greutățile vieții care pot îngreuna realizarea responsabilităților de familie au fost subiectele primite de absolvenții de liceu de la profilul real și tehnologic, în cadrul bacalaureatului. Subiectele de la profilul uman și pedagogic de la proba de Limba și literatura română au fost ușor diferite de cele de la real. Subiectele de la proba de Limba și literatura română au fost primite de elevi la ora 9:00, iar timpul de rezolvare a fost de 3 ore. Varianta extrasă de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație a fost cea cu numărul 4.
· Marţi, proba obligatorie a profilului
Celelalte probe se vor desfășura conform următorului calendar: marți, 29 iunie - proba obligatorie a profilului; miercuri, 30 iunie - proba la alegere a profilului și a specializării; joi, 1 iulie - Limba și literatura maternă. Primele rezultate vor fi afișate în data de 5 iulie, până la ora 12:00. Contestațiile pot fi depuse/transmise în aceeași zi, în intervalul orar 12:00-18:00, inclusiv prin mijloace electronice. În această situație, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 9 iulie.
Inspectorul școlar Ioan Cezar Anuței a mai explicat că, în conformitate cu prevederile art. 5 și ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor – RGPD/GDPR), afișarea rezultatelor se efectuează prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului. Pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ:recunoașterea/echivalarea/susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;obținerea mediei 6 (cel puțin) la probele scrise.
· Examen adaptat pentru 11 elevi cu tulburări de învățare
În vederea asigurării condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu tulburări de învățare, procedurile de examen au fost adaptate pentru 11 candidați: 9 elevi cu deficiențe de auz, care susțin probele de examen cu prezența unui interpret mimico-gestual și cu mărirea timpului destinat redactării lucrării cu o oră; un elev cu TSI – tulburări specifice de învățare, care susține probele de examen cu mărirea timpului destinat redactării lucrării cu o oră; un elev cu TSA – tulburări din spectrul autist, care susține probele de examen în prezența unui profesor însoțitor și cu mărirea timpului destinat redactării lucrării cu o oră.
Ministerul Educației a pus la dispoziția celor interesați linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități pe durata probelor scrise. Numărul va fi disponibil în perioada 28 iunie - 1 iulie, între orele 8:00-16:00.